Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els joves som responsables

DES de l'inici d'esta pandèmia que ha sacsejat el món sencer i ha posat en dubte el sistema econòmic, social i cultural de hui, hem anat escoltant discursos proclius a fer-nos creure que la joventut és part del problema i el que no saben és que som part de la solució. De fet no hi ha dubte que les xarxes socials s'han omplit d'un discurs incendiari contra els joves i la nostra manera d'entendre la vida. Em ve al cap aquella síntesi socràtica per a pensar que pot ser no tinguem solució i me n'alegre, sinó probablement encara estaríem cremant bruixes en la plaça del poble. Sòcrates va dir: «La joventut estima el luxe. És mal educada, menysprea l'autoritat, no respecta als seus majors, i xarra mentre hauria de treballar. Els joves ja no es posen drets quan els majors entren al quart. Contradiuen als seus pares, fanfarronegen en la societat, devoren en la taula les postres, encreuen les cames i tiranitzen als seus mestres». Als fets em remitisc i això ho va dir fa una catrafà d'anys.

No obstant això crec que la gran majoria de la ciutadania tinga l'edat que tinga està complint amb les normes sanitàries de distància social, ús de mascareta i extrema higiene personal, però això no és que ho diga jo, és una realitat constatable.

Em bull la sang cada vegada que sent que els joves són uns irresponsables només pel mer fet de fer oci nocturn, només per assistir a les discoteques o centres d'oci nocturn i passar-s'ho bé, contribuint per cert a la creació de llocs de treball i la millora de la nostra economia després d'haver-se vist sacsejada per esta terrible pandèmia global.I em bull perquè la gran majoria de persones compleixen amb les normes, i de fet he vist amb els meus propis ulls i de manera reiterada com a grups d'amics prou majorets, pot ser que entrant fins i tot en la tercera edat, incompleixen rigorosament les normes de distanciament i ús de mascareta, i no eren ni són joves.

Culpabilitzar a una generació que per cert li ha donat una bona sacsejada al món després de veure que el mateix no estava preparat per al teletreball o per a l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació és no sols erroni sinó que a més és contraproduent. Quants catedràtics s'han quedat encara en la primera classe de Zoom o d'Skype? Quants? Molts. Som la generació millor preparada de la nostra història recent, i per cert, la més maltractada i castigada. Hem heretat un món amb contaminació, a la vora del col·lapse climàtic, ple de desigualtats econòmiques, amb problemes de salut produïts per eixes grans empreses productores de fem i eixe gran poder que és l'economia globalitzada i capitalista, i encara així, hem sabut véncer a una crisi econòmica com la del 2008 i la que ens està tocant viure ara... Hem resistit a tot això, i crec que cap de nosaltres ens mereixem eixe tracte per part d'una visió adultcentrista de la societat que només genera frustració allargada i un assenyalament generacional molt injust.

Les dades de casos de Covid19 al País Valencià confirmen que els joves d'entre 20 i 40 anys són els més afectats, i és evident, són els més exposats al públic ja que estan en edats de treballar i tots coneixem quins són els perfils d'edat que treballen a l'hosteleria. També ha estat en part l'haver eixit del closet del confinament i augmentar les relacions socials, que per cert són inevitables. Caldria això sí, recordar la necessitat de complir les normes quan fem eixes reunions.

Entenc i compartisc la preocupació per part de les autoritats sanitàries que els joves no hem d'oblidar la pandèmia, doncs ha produït tantíssimes pèrdues de vida irraparables, i evidentment no hem de fer-ho perquè malgrat que nosaltres tinguem la percepció que no ens afecta, sí que ho fa, i de forma directa. Esta malaltia, este virus, també afecta a la gent jove, i qualsevol moment de despreocupació potser ens conduïsca al contagi, no obstant, pensem en els nostres iaios i iaies, amb eixa gent gran que tant ens ha cuidat i que sí és vulnerable al Covid19.

Cal no tindre-li por al virus, cal tindre-li respecte, i això suposa que hem de canviar la dinàmica: Reduïr el número de persones en festes i reunions, distanciar-nos, deixar de besar-nos tant i guardar eixa estima per a més avant. Potser el dia que tot açò acabe ens puguem fundir en una abraçada eterna i un bes inimaginablement llarg. La majoria dels joves som gent responsable que complix, deixeu de criminalitzar-nos i fer-nos els culpables. Per als irresponsables, que hi ha de totes les edats, els cal un avís: Cuidem-nos ara per a no lamentar-nos en un futur.

Compartir el artículo

stats