Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Plaça d’Alacant

Plaça d’Alacant

En l’encreuament dels carrers Frederic Gómez Clemente i Simat planta el seu monument faller la Comissió de la Falla Plaça d’Alacant. Fundada l’any 1971 plantà el seu primer monument l’any següent. La comissió porta el nom de la plaça d’Alacant, ubicada en la seua demarcació. El seu nom fou aprovat en 1965 pel Ple de l’Ajuntament –es diu textualment– «por su carácter regional y por ser iniciación de carretera hacia dicha ciudad».

La demarcació fallera coincidix, en gran part, amb el barri de la Torre que s’urbanitzà principalment en la dècada dels seixanta del segle passat al voltant del conegut edifici que porta eixe nom i que es construí l’any 1961 en el cantó del carrer de Gandia amb la plaça d’Alacant. L’edifici fou dissenyat per l’arquitecte Fernando Bueso Rojo i construït per José Furió Ferrando. L’obra fou guardonada l’any 1964 amb el premi «Marqués de Sotelo» instituït per la Cambra Oficial de la Propietat Urbana de València. L’edifici de la Torre es troba entre els quatre edificis més alts de la ciutat: Atarazanas (2012) amb 52 metres, Mayvi (1963) de 47 metres, La Torre (1961) amb 42 metres, seguit pel complex Hábitat–Bulevar (2009) de 41 metres.

A la plaça d’Alacant estigué durant molts anys el trinquet d’Alzira, de propietat privada, que tingué vida durant més de cent anys (1907-2011). Tancà les seues portes amb la inauguració del nou trinquet –de titularitat municipal– ubicat a l’avinguda del Dret de Reunió del Polígon Industrial de Tisneres. Dins de la demarcació d’esta falla podem contemplar en el tram més antic del carrer de la Unió algunes de les cases barates que encara es conserven construïdes per la Societat Cooperativa de la Unió Progressiva l’any 1930. Esta societat constructora alzirenya fou la que li donà nom al conegut carrer de la Unió.

Compartir el artículo

stats