Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Albuixarres- Camí Fondo

Albuixarres- Camí Fondo

En l’encreuament dels carrers Albuixarres i Santocildes planta el seu monument la Comissió Albuixarres-Camí Fondo. L’any 1973 es fundà la comissió que plantà el seu primer monument faller l’any següent, tot i que la comissió precursora fou l’anomenada Cid–Albuixarres que plantà monument l’any 1959. El nom de la falla prové del nom del barri on es planta el monument. També un carrer d’este barri porta el nom de les Albuixarres. El nom del carrer ja apareix documentat en el Padró de Riquesa de 1506. Entre 1931 i 1939 portà el nom del polític Indalecio Prieto. L’origen del seu nom resulta molt controvertit. Segons alguns estudiosos Alpuxarra deriva de l’àrab alp (altura) i xarrat (serra). Segons altres, es tracta senzillament d’un «lloc elevat». En el cas alzireny, el topònim pot ser degut a eixa circumstància –el tram més antic del carrer de les Albuixarres és un dels punts més alts de la ciutat–. També pot fer referència a l’Alpujarra granadina, possible origen d’alguns veïns i veïnes del carrer, de naturalesa morisca, com a recordatori dels seus avantpassats musulmans. Per a acabar, una altra versió indica que la paraula Alpujarra deriva de la veu àrab abuxarra que vol dir «l’enredradora», «la maquinadora» i pel camí d’esta teoria, alguns han interpretat inclús que les abuxarres o buixarres són realment les prostitutes.

En l’extrem nord d’este barri es trobava el conegut camí Fondo, nom que li ve donat per trobar-se en una zona baixa que amb facilitat acumulava basses d’aigua. Actualment, desde l’any 1975, este antic camí s’anomena carrer de Joanot Martorell.

L’actual demarcació de la comissió fallera fou el resultat d’una ampliació territorial aprovada en el VII Congrés Faller d’Alzira del 18 de noviembre de 2017. En eixe acord, i com a comissió conlindant, se li atorgà a la falla una franja de territori del nou sector urbanitzat de Tulell.

Compartir el artículo

stats