Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

CARRERS I FALLES D’ALZIRA

Camilo Dolz

camilo dolz

En l’entrecreuament dels carrers Camil Dolz i Doctor Josep González planta el seu monument faller desde l’any 1977 la Comissió de la Falla Camilo Dolz fundada l’any anterior per un un grup d’amics, en la seua majoria obrers i manobres. El nom de la comissió prové del nom del carrer on planta el monument.

Camil Dolz Martí de Veses (1849–1925) fou un advocat i polític republicà alzireny. Diputat a Corts. Fou amic dels reputats polítics Melquíades Álvarez i Emilio Castelar. Fou famosa la conferència que dedicà Camil Dolz a Emilio Castelar i que llegí el senador Ángel Pulido en 1922 en l’Ateneo Científico y Literario de Madrid. En 1933 se li retolà el carrer que porta el seu nom. El seu germà Josep Dolz (1840–1892) fou alcalde de la ciutat durant la Primera República espanyola entre 1873 i 1874 i, com el seu germà, també té al seu nom un carrer de la ciutat –esta vegada al barri de la Vila– des de 1933. Josep sufragà en 1873 l’església dedicada a la Mare de Déu d’Aigües Vives a la Barraca.

El tram del carrer de Camil Dolz on planta la comissió fallera el monument s’ubica en el conegut com a barri Francés. Esta zona de la ciutat porta este particular nom perquè foren molts els veïns i veïnes que havien treballat a França en l’època de la verema i en altres activitats laborals durant anys, els quals amb els estalvis aconseguits, de regrés a Alzira, començaren a construir-se les seues vivendes en este barri; tant és així, que el tram del carrer de Camil Dolz entre els vials de Josep Pau i del Doctor Francesc Bono és encara conegut popularment com l’avinguda de De Gaulle, president de la República Francesa entre 1958 i 1969.

Compartir el artículo

stats