Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La tribuna del diumenge

Com solucionem les barrancades a Alzira?

Com solucionem les barrancades a Alzira?

Com solucionem les barrancades a Alzira?

Els episodis de principis de novembre, amb volums de pluja de més de 400 litres per metre quadrat en el transcurs de poques hores, queda patent que el canvi climàtic ja està ací, i ha arribat per quedar-se. Amb el pas dels anys sembla que se’ns oblidà la fúria que es desboca de temps en temps, i hem construït tapant eixides naturals de barrancs, posats barris i polígons industrials enllà on hi havia zones baixes o de laminació de les conques, llevat cobertures forestals o desfet els bancals agrícoles que retenien l’aigua torrencial per tal d’infiltrar-les i recarregar aqüífers. Barris com les Bases o Venècia, ja parlen clarament del que estem dient.

Volem fer una menció especial sobre el canal interceptor de Les Bases, dissenyat per la Conselleria d’Agricultura en la legislatura passada, a petició de l’equip de govern de Compromís. El mateix ha estat decisiu per evitar l’entrada d’aigües al barri de les Bases, que d’altra forma haguera anat com ha fet des de la seua construcció a parar als carrers dels polígons i cases, buscant la laminació natural que li han impedit, com els mateixos experts així constaten.

Tres causes són les principals de les conseqüències dels episodis d’emergències per pluja: el creixement urbanístic caòtic o poc intel·ligent del segle passat, una gestió agroforestal que no pensa en aquestes conseqüències i una emergència climàtica en marxa als últims anys que empitjora les desfetes. A Compromís Alzira venim analitzat aquesta problemàtica tenint en compte les accions han de prendre’s de forma conjunta i no de forma aïllada. Així, reivindiquem:

• Un reconeixement solidari cap als barris afectats, motiu que comporta el compromís de crear les infraestructures necessàries per a poder acabar amb aquest malson del qual no són responsables.

• Realitzar una investigació tècnica multidisciplinari en la conca pluviomètrica de la Casella, Aigües Vives i la Murta, per establir els criteris i dissenyar les actuacions concretes per tal d’evitar les greus conseqüències que la nostra població pateix.

• Continuar demanant que s’acaben les obres que acompanyen al canal interceptor de les Bases, així com el disseny i execució d’altres obres semblants, a les conques d’arreplega d’aigües dels Barrancs de La Murta i La Casella, que puguen pal·liar la manca de caixers i laminació naturals d’aquells.

• Continuar demanant el desviament del Barranc de Barxeta, perquè entre directament i sense plantejar més problema al riu Xúquer, evitant així l’efecte tap que produeix a la confluència amb el Barranc de la Casella-Estret.

• Demanar a la CHJ l’ampliació del Barranc de la Casella i la millora de la gestió del Barranc de l’Estret.

• Continuar amb la millora de la gestió forestal, per tal de preservar i augmentar la seua cobertura vegetal per a ser més eficaços amb eixe primer alentiment de les escorrenties i amb la recàrrega dels aqüífers.

• Demanar la millora normativa perquè totes les noves transformacions agrícoles, que eliminen els antics bancals i fiquen les plantacions amb pendents pronunciades, vagen acompanyades d’una avaluació d’impacte, incorporant mesures per evitar l’erosió, l’escorrentia d’aigües i el rebliment d’escorredors, barrancs i rius, per a impedir que les terres més fèrtils arriben a taponar barrancs i a depositar-se als carrers de la nostra població, com ara usar cobertures vegetals, bardisses i evitar herbicides en determinades zones.

• Promocionar pràctiques agrícoles ecològiques en la conca de replega d’aigües, per a conservar la cobertura vegetal i les tanques i embardissades als marges on siguen necessaris per a retenir les terres més fèrtils i valuoses a les finques i infiltrar les aigües, recarregant els nostres aqüífers.

* També signen l’article: Carmen Vives, Pilar Gil, Andrea Vinyes, Roser Juan, Vicent Camarasa, Jordi Sánchez i Vicent Martínez, membres de l’executiva de Compromís Alzira.

Para continuar leyendo, suscríbete al acceso de contenidos web

¿Ya eres suscriptor? Inicia sesión aquí

Y para los que quieren más, nuestras otras opciones de suscripción

Compartir el artículo

stats