Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

FALLES I CARRERS D’ALZIRA

Sants patrons

Sants patrons

Sants patrons

En l’encreuament dels carrers Tetuan i Josep Maria Llopico planta el seu monument esta comissió fallera, fundada l’any 1965 i que plantà el seu primer monument l’any següent.

El nom de la falla prové del nom del barri on es planta el monument. La parròquia dels Sants Patrons fou constituïda en 1953 i provisionalment s’ubicà en la Casa Beneficència de les Filles de la Caritat de Sant Vicent de Paül fins que fou inaugurat i beneït el temple actual en 1966. La parròquia dels Sants Patrons donà el nom al nou barri que s’urbanitzà al voltant del temple religiós.

L’any 1959 es constituí la «Cooperativa Parroquial de Viviendas Protegidas Santos Patronos», que fou l’encarregada de la promoció i construcció de la majoria de vivendes del nou barri –conegudes popularment com les Cases de la Gordeta– i que foren finalitzades l’any 1962.

Tant el nom d’esta comissió fallera, com el del barri on s’ubica i el de la parròquia, prové dels Sants Patrons de la ciutat martiritzats l’any 1181, els germans Bernat, Maria i Gràcia.

En la ciutat existix un carrer de Sant Bernat, una plaça de Sant Bernat, una avinguda dels Sants Patrons, un barri dels Sants Patrons i una rotonda de les Tres Púrpures d’Alzira (en al·lusió a l’obra de 1722 de Jaume Cervera sobre els mateixos).

Estos exemples mostren clarament una reiteració toponímica gens aconsellable que ha sigut tolerada i consentida al llarg dels anys.

Un altre exemple manifest de reincidència toponímica a la ciutat –encara més antiga– és el del carrer de Santa Caterina, carrer Major de Santa Caterina i carrer del Barri de Santa Caterina. No per més reiterar el nom d’un sant o patró per tot arreu està assegurat un augment de la seua devoció.

Poc agrada, molt avorrix.

Compartir el artículo

stats