Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

FALLES I CARRES D’ALZIRA

Hernán Cortés

Vista del carrer d’Hernán Cortés des del carrer Albuixarres. | RUBÉN PASTOR

Hernán Cortés

En la intersecció dels carrers Hernán Cortés i Ibn Tumlús planta el seu monument la comissió de la Falla Hernán Cortés que fou fundada l’any 1954 tot i que plantà falla infantil l’any anterior.

El nom de la falla prové del carrer del mateix nom ubicat al barri de les Albuixarres, també conegut com del Camí Fondo. El carrer porta el nom d’Hernán Cortés (1485–1547), conqueridor extremeny que encapçalà l’expedició que causà la caiguda de l’Imperi Azteca a començament del segle XVI. Cortés fou part de la generació de conqueridors espanyols que inicià la primera fase de la colonització del continent americà. Arribà a gobernador i capità general de la Nova Espanya. Les seues despulles –després de diferents inhumacions i trasllats– descansensen actualment en el lloc que trià en la seua joventut per a ser sepultat: el temple de l’Hospital de Jesús a Ciutat de Mèxic.

El nom del carrer fou aprovat l’any 1910, època en què per a retolar les places i carrers de la ciutat fou pràctica habitual recurrir a noms de batalles, combats, heroïcitats i gestes patriòtiques, així com també de conqueridors, exploradors o descubridors com és el cas d’Alonso de Ojeda, Diego de Almagro, Hernán Cortés, Juan de Garay, Juan Sebastián Elcano, Magallanes, Núñez de Balboa, Pizarro o Valdivia.

L’actual demarcació de la comissió fallera fou el resultat d’una ampliació territorial aprovada en el VII Congrés Faller d’Alzira del 18 de noviembre de 2017. En eixe acord, i com a comissió conlindant, se li atorgà a la falla una franja de territori del nou sector urbanitzat de Tulell.

Compartir el artículo

stats