Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

La veritable restauració del riu magre

La veritable restauració del riu magre

Ara fa uns dies, sortia la notícia de l’inici dels treballs de regeneració del riu Magre a Carlet. Aquests han sigut projectats i coordinats, pel personal de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), l’administració competent. L’Ajuntament s’ha compromès a vetlar pel manteniment de la intervenció. Fins ací, podria semblar meravellós, però sent que no és així.

En primer lloc, em presente: vaig finalitzar els estudis d’arquitectura (2017) amb un projecte que consistia, a banda del disseny d’un edifici que havia de ser la seu des d’on coordinar l’Estratègia de Regeneració del riu, en la implementació d’una nova figura d’ordenació i gestió. Així, utilitzava el concepte de territori fluvial, descrit pels professors A. Ollero, A. Ibisate i J. Elso en la primera nota tècnica del CIREF (Centre Ibèric de Restauració Fluvial) l’any 2010, per identificar els espais del riu i adaptar-los a les dinàmiques fluvials. A més d’intentar millorar la gestió actual que el Domini Públic Hidràulic fa d’aquests espais, per tractar-los històricament com a meres canalitzacions d’aigua. Cal recordar, que el Magre és un riu amb un cabal escàs i intermitent, en general. I que jo era un estudiant motivat, ja que tot allò només eren excuses per aproximar-me i conèixer millor el Riu.

L’Ajuntament, temps després i per agafar el testimoni dels pressupostos participatius de 2017, va encarregar a la cooperativa d’arquitectura on treballava, l’Estudi de Viabilitat del Parc del Magre, just al mateix tram. Un dels punts forts de l’estudi i una de les seues particularitats, consistia en el tractament i subdivisió del territori fluvial en tres franges diferenciades a l’espai entre ponts (el del ferrocarril i el de la Carretera la Creu Negra). Una primera, corresponent a l’eix del riu, espai de flux principal i primeres cotes d’inundació, que anomenàvem Bosc de Ribera. Una segona franja, on els usos s’adapten a la proximitat i cura pel medi fluvial, i que en aquest cas, va del carrer Major al mur del Malecó incloent-los. Tot i que urbana, és reconeix ací, com des del pati d’algunes cases i les portelles dels corrals, s’ha guanyat espai al riu. Per últim, una franja de protecció i filtre, que anomenàvem Parc de Ribera, amb usos compatibles amb la inundabilitat, i condicionada pel fet de formar part de l’àmbit fluvial de competència supramunicipal.

Continuem, per fer front a l’oblit. Entre moltes altres accions i treball de molta gent, es va aconseguir que el riu Magre tornara a ser el protagonista. Es va realitzar una PNL (proposta no de Llei) a les Corts Valencianes, signada per incitar les polítiques del Govern cap a la millora del riu. Vam rebre la visita del Director General de l’Aigua i el cap d’infraestructures hidràuliques urbanes, que van decidir fer una inversió de 100.000 euros per a la realització de l’Estudi hidràulic i hidrològic del tram. Tot, per poder avaluar la implementació de les franges de gestió i protecció abans definides. Desconec on para eixa inversió, però la vida continua.

Després, la Comissaria d’Aigües (CHX) va mostrar el seu interès pel projecte del Magre a Carlet, fent una visita institucional per avaluar de primera mà l’àmbit i conèixer l’administració local. Això, derivà en una altra visita tècnica amb personal de diferents departaments, per establir les bases i objectius d’aquest projecte de restauració que ens (pre)ocupa. Eixe dia, ja va sorgir el debat al respecte de la desconnexió i incomprensió social d’aquests projectes.

Es a dir i fins ací, el riu Magre ha sigut oblidat i maltractat sistemàticament, però menys últimament. A l’exposició «El Magre, el riu del meu poble» (2018) es feia una mostra d’algunes d’eixes pressions i agressions a les quals es troba fortament sotmès. Tot i això, hi ha veus que s’enlairen en contra de la retirada dels eucaliptus. S’entenen. Tot i que no tots els arguments. Especialment el de «han estat ahí de tota la vida», que com mostràrem a l’Estudi de Viabilitat amb imatges dels anys 70, no és així. Eixos arbres, no tenen més de quaranta anys, i els plantà la Conselleria de Medi Ambient per al seu aprofitament forestal. D’errades totes en cometem, possiblement aquesta restauració ho siga a ulls futurs, qui sap. El que sembla, és que tractarà de recuperar l’espai perdut del riu. Amb la confiança, de que sabrà reconfigurar-se i adaptar-se favorablement a la nova realitat.

Perquè d’això és del que es tracta ara. Protegir i alliberar el riu de totes les agressions, des de l’àmbit territorial a l’imaginari col·lectiu, passant pel règim hídric. Canviar i ajustar la mirada, per millorar el seu funcionament i aconseguir la desitjada i veritable restauració. Caldrà valentia i treball, més enllà de l’enginyeria i el planejament. Aquesta intervenció serà bona, però insuficient. Malauradament, l’Ajuntament amb recursos (humans i logístics) limitats, no podrà fer front al manteniment si no fa alguna cosa extraordinària. Per sort, encara hi ha temps per organitzar-se i continuar tota aquesta feinada que ve fent-se pel Magre.

Iniciatives polítiques com la Taula pel Magre amb activitats com la Ruta pel Magre, o el treball de seguiment d’aus que ve fent el col·lectiu Anoktua al Meandre del Magre, aigües amunt dels assuts de Carlet, són fonamentals per a la valoració i recuperació del riu. El riu és cosa de totes, i en ell, amb la seua millora, ens va la salut. Tenim davant l’oportunitat per millorar la qualitat de vida de tota la població.

Compartir el artículo

stats