Es d’agrair que la Corporació Municipal d’Alzira intente trobar la solució per a que el casc urbà no patisca, com a conseqüència de les pluges, les inundacions que es repeteixen periòdicament.

La legislatura passada, amb el canvi del Govern de la Generalitat, per via d’urgència, construí el canal Canal interceptor per millorar el drenatge urbà de la zona de Les Basses, encomanà la redacció del projecte de captació dels barrancs del Respirall, Fosc, Gràcia Maria i del camí de l’Arena i, a més a més, revindicà (18.11.18) el projecte d’ampliació del barranc de La Casella i la modificació de la confluència del barranc de Barxeta al Xúquer que dificulta el drenatge del Casella, que la Confederació Hidrogàfica del Xúquer elaborà en 2004. La revindicació fou congelada.

La Federació d’Associacions de Veïns d’Alzira, abans d’iniciar-se la campanya de les eleccions municipals, per tal de generar un consens sobre la necessitat d’executar l’esmentat projecte, organitzà (09.05.19) un debat sobre inundabilitat en el què, davant de l’enginyer autor de l’estudi d’inundabilitat del PGOUM, Xavier Machí, i dels ciutadans, tots els candidats assoliren la necessitat d’ampliar el barranc de la Casella, i el compromís de dedicar-s’hi durant la present legislatura, ja que de no fer-ho, ni el clavegueram ni el canal desaiguaran i seguirem inundant-nos.

Després de les eleccions generals, en prendre possessió el govern de coalició i en fase d’elaboració dels PGE, els recordàrem que era el moment de que el consens adquirit al debat, es materialitzara en gestions des dels diferents partits per aprovar la consignació necessària.

Havent estat aprovats els pressupostos no trobem ningú capaç de confirmar-nos que inclouen cap partida destinada a l’ampliació del barranc de La Casella. És a dir, que si, en lloc d’haver oblidat el compromís adquirit amb els alzirencs, conjunta o individualment, algún d’aquells candidats ha promogut que diputats del propi partit a les corts generals, haja inclòs al debat pressupostari que es consignara la partida que el Projecte espera des de 2004, encara ho oculta per no malbaratar-ho.

Ens resistim a acceptar que els pressupostos més ambiciosos pel volum d’inverssió pública que mobilitzen no incloguen la partida que Alzira espera des de 2004 per a que les inundacions passen a ser història.

Preferim pensar que estant el PSOE en el govern de l’ajuntament d’Alzira, en el de la Generalitat, i en el de l’Estat, asseient-se un valencià al Consell de Ministres, i trobant-se encara per publicar el destí dels fons europeus per a la recuperació, els edils faran valdre tots els recursos diplomàtics per aconseguir-ho.

(*) També signen l’article Beatriz Martínez i Salvador Oliver, de l’Associació de Veïns (AAVV) l’Alquerieta, Enric Daries (AAVV Ana Sanchis), Andrés Viguín (AAVV Basses-Ribera), Paco Gil (AAVV la Vila) i Maria Jesús Sánchez (AAVV Vilella).