Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

FALLES I CARRERS D’ALZIRA

Doctor ferran

Doctor ferran

Segons documentació localitzada per Aureliano Lairón en l’Arxiu Municipal i que donà a conéixer en l’anuari de la Junta Local Fallera de 2006, la Comissió de la Falla del Doctor Ferran, fundada l’any 1940, plantà el seu primer monument l’any 1941 al carrer del Doctor Ferran. En l’actualitat la falla planta monument en l’encreuament del carrer del Doctor Ferran i de l’avinguda de Josep Pau Margantoni.

El nom de la Falla prové del carrer del Doctor Ferran, vial vertebrador de primer orde i delimitador de barris alzirenys tan populars com el Francés, el d’Albuixarres o el de les Cantereries.

El carrer porta el nom del metge català Jaume Ferran (1851–1929), un dels pares de la bacteriologia espanyola que descobrí un vaccí contra el còlera.

El metge Ferran acudí a auxiliar a Alzira del còlera l’any 1885 a requeriment del metge Josep Estruch (1824–1891) amb el que treballà en les vacunacions col·lectives a la població al costat també del metge alzireny Francesc Sociats (1858–1906) que auxilià al metge Ferran i el seu equip a combatre el còlera a Alzira.

En agraïment pels seus servicis els metges citats tenen al seu nom tres vials de la ciutat, Ferran des de 1887, Sociats des de 1931 i Estruch des de 1990. Arran la visita i actuació del metge Ferran, Alzira fou la ciutat on es produí la primera vacunació col·lectiva en el món per a immunitzar una població enfront d’una malaltia bacteriana –en concret el còlera– l’any 1885.

Anteriorment a la retolació com a carrer, el vial era conegut com el camí de la Ribera amb el seu inici en l’encreuament amb el carrer de les Piletes per a enllaçar més avant amb la carretera d’Albalat.

En 1987, després d’una desfilada cívica que s’inicià a la Casa Consistorial i finalitzà al carrer del Doctor Ferran, es descobrí un panell ceràmic en honor del bacteriòleg en el centenari de la retolació de la via.

Compartir el artículo

stats