Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

FALLES I CARRERS D’ALZIRA

El Mercat

El Mercat

A la plaça del Mercat –realment ho fa al carrer del Doctor Faustí Blasco– del barri de la Vila planta el seu monument faller la Comissió de la Falla El Mercat, fundada l’any 1941. Eixe any es plantaren dos falles infantils i en 1942 es plantà la primera falla gran. El nom de la Falla prové del mercat diari de la Vila, també conegut com el Mercat al Detall. Eixe Mercat que encara coneguérem molts en l’actual plaça del seu nom fou construït l’any 1859 i enderrocat en 1986. Les columnes que formaren part de l’antiga estructura del desaparegut Mercat foren reubicades en un espai públic al costat mateixa del Gran Teatre en el carrer de Joan Estany i també en una terrassa de l’esplanada de la plaça de Sa Santedat Joan Pau II.

Desconeixem amb exactitud la data de l’acord municipal quan es donà oficialment el nom a la plaça, però cal indicar que en els padrons municipals d’habitants, figura per primera vegada l’any 1891. Amb anterioritat este espai públic també fou conegut com la Plaza del Prado perquè era utilitzat com a zona de descans i pasturatge per a les bèsties de càrrega que acudien en els dies de mercat i també pel fet que servia a la vegada com a lloc de passeig i esplai.

L’any 1988 es dugueren a terme unes excavacions arqueològiques en l’antic Mercat de la ciutat. Els treballs permeteren descobrir un tram de muralla d’uns huitanta-cinc metres de llargària i, posteriorment, la recuperació de tres torrasses del període musulmà. Sobre l’espai de l’antic Mercat es construí un edifici de varies altures. En 2001 s’inauguraren les obres d’urbanització del nou espai.

Compartir el artículo

stats