Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

40 anys de policia femenina

Mila Martínez i Ana Calatayud van ser les primeres que s’incorporaren al cos el 16 d’octubre de 1981

El guàrdia Manuel Márquez, el sergent en cap de la Policia Local Mariano Alfonso, Milagros Martínez i Ana Calatayud en una imatge de juliol de 1982. | ARXIU ANA CALATAYUD

Fou el 13 de novembre de 1980 quan el Ple de l’Ajuntament d’Alzira, en sessió ordinària, aprovà les bases per a la cobertura en propietat de tres places vacants de guàrdia en la Policia Municipal. La gran novetat d’aquella convocatòria pública fou la possibilitat d’opositar –per primera vegada en l’història– per a les dones. Era alcalde de la ciutat Francisco J. Blasco Castany i el cap del cos de la Policia Municipal Manuel Rubio i Díaz-Carrasco.

Amb una democràcia de bolquers, en febrer de 1981 ressonaven tirs en el Congrés dels Diputats a Madrid que feren tremolar els fonaments del nou estatus sociopolític de l’Estat. L’intent de colp d’estat del 23 de febrer de 1981 no detingué la voluntat democràtica i de progrés en el si de la societat espanyola i, a nivell local, Milagros Martínez i Ana Calatayud aconseguiren una fita històrica: l’accés, per primera vegada, de la dona al Cos de la Policia Municipal d’Alzira. Després d’un procés selectiu que transcorregué entre els mesos d’abril i setembre de 1981, finalment, el 16 d’octubre de 1981 prengueren possessió dels seus càrrecs els tres nous guàrdies: un home (José Bueno) i dos dones (Milagros Martínez i Ana Calatayud). S’iniciava així el camí cap a la igualtat de drets en una professió que fins el moment havia sigut assumpte exclusiu dels hòmens. Només dos mesos abans que a Alzira –en agost de 1981– les dones accediren per primera vegada al Cos de la Policia Municipal de València, encara que cal assenyalar que les primeres a nivell estatal foren a Còrdova (1970) i Madrid (1971).

40 anys de policia femenina

El primer uniforme de Mila i Ana fou blau marí, encara que amb l’obligatorietat de vestir falda, requisit per a les dones policies que es prolongà fins a l’any 1992. També existí alguna altra diferència en la uniformitat, per exemple, mentres els hòmens utilitzaven la gorra de plat, les dones havien de portar gorra quepis. Eixe primer uniforme de Mila i Ana –adquirit en la sastreria d’Emilio Roig del carrer de la Mar, a València– es completava amb unes sabates de tacó baix (o de saló) i bossa de mà. Quant a l’arma, Mila i Ana hagueren de costejar-se, inicialment, un revòlver –marca Taurus– per al servici ordinari de treball.

En aquells primers temps de servici operatiu no se’ls permetia patrullar soles però tampoc formar parella de servici dos dones; esta particular decisió de distribució d’efectius de servici ha canviat amb el transcurs del temps i, en l’actualitat, l’assignació de les patrulles no es troba de cap manera determinada o condicionada pel gènere de la persona.

Aquells primers mesos de professió no foren senzills. Amb vint anys complits i en un col·lectiu professional tradicionalment masculí, Mila i Ana hagueren d’afrontar el recel i la displicència de molts veïns –tant hòmens com dones– i inclús també, d’alguns companys de professió que ja qualificaven l’accés de la dona com un fracàs. Amb el temps es salvaren moltes de les barreres i obstacles que s’interposaren pel camí i així, el 16 d’abril de 1993, fou Remedios Calatayud la primera dona que accedí a la Secció Motorista de Trànsit i el 5 de març de 2019 María José Ripoll fou la primera que ocupà una plaça en l’escala de comandaments de la Policia Local d’Alzira, en concret la d’oficial.

En l’actualitat són quinze les dones que formen part del Cos de la Policia Local d’Alzira, Reme, Pepa, María, Joana, María José, Sandra, Encarna, Estela, Mari Àngels, Laura, Maite, Tere, Cristina, Ana i Laura. Totes elles companyes, integrades plenament en un col·lectiu professional que no fa distincions de gènere, i on dones i hòmens realitzen les mateixes funcions, amb els mateixos drets i obligacions.

El temps i la fermesa foren els grans aliats d’aquelles primeres dones policies avançades al seu temps, protagonistes absolutes en la construcció d’un món més igualitari dins d’una professió històricament d’hòmens.

Al passat remetem aquell requisit –manifiestament discriminatori– que ha imperat durant molts anys en les oposicions convocades per a policia que indicava de manera textual, «Podrán tomar parte en este concurso, todos los españoles varones que reúnan las siguientes condiciones…».

El 4 de març de 2015 es concedí a les dones del Cos de la Policia Local d’Alzira la Insígnia de la Igualtat de l’Ajuntament d’Alzira que s’imposa cada any entorn de la celebració del Dia Internacional de la Dona. També, el 18 de novembre de 2016, amb motiu de la celebració del 25 aniversari de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, foren guardonades a la ciutat de València les primeres dones agents de la Comunitat Valenciana, entre les que es trobaven les policies alzirenyes Ana Calatayud i Milagros Martínez.

Mila i Ana, ara jubilades, poden sentir-se orgulloses del camí que elles iniciaren per primera vegada a Alzira. Poden estar segures que les seues companyes coneixen el valor del esforç i sacrifici que mostraren.

* Membres del cos de la Policia Local d’Alzira.

Compartir el artículo

stats