Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La tribuna del diumenge

De Benimodo, amb valentia, cap a la universitat

De Benimodo, amb valentia, cap a la universitat

Recentment visquérem a Benimodo el lliurament dels premis als guanyadors i guanyadores del concurs literari de poesia i narrativa curta en valencià Vicent Andrés Estellés i va suposar una magnífica ocasió per tornar a encoratjar els nostres joves (els de Benimodo i els de tota la comarca riberenca) per a centrar els seus esforços en els estudis i la cultura. Perquè les possibilitats laborals sempre són més rellevants quan l’educació (ja siga a la Universitat, graus superiors o formació professional) és major.

Els premis Estellés suposen un fita clau en la nostra agenda cultural i, més enllà, es configuren ja com una cita per a la cultura d’una comarca que sempre s’ha volgut aproximar a la cultura. En l’edició de 2019 l’Ajuntament de Benimodo es va proposar apropar la nostra població a la Universitat de València i amb eixe propòsit i amb molt d’ànim convidàrem les seues màximes autoritats a les celebracions següents, com este any amb la vicerectora Ester Alba.

Al llarg dels anys, Benimodo i la Universitat ja s’han trobat en diferents esdeveniments i circumstàncies. Diversos i il·lustres benimodins i benimodines han format part i han col·laborat amb la Universitat de València. Prompte farà 120 anys, el benimodí José María Machí i Burguete (Doctor en Medicina i Llicenciat en Arts i destacat metge i investigador) va ser proclamat Rector de la Universitat Literària de València el 29 de maig de 1903 i va desenvolupar la seua tasca fins el 16 de gener de 1916.

Molts anys després, al mes d’abril de 1993, pràcticament un mes després de la seua defunció i de viure els últims anys de la seua vida a Benimodo, la Universitat de València va nomenar Doctor Honoris Causa a Vicent Andrés Estellés, poeta i veí de Benimodo. Per la seua part, la nostra il·lustre veïna Didín Puig Grau, posseïdora entre altres guardons de la distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana, va llegar en vida a la Universitat de València la totalitat dels seus fons bibliogràfics i documentals i són estudiats pels investigadors.

L’any 2012 es va celebrar a Benimodo la XV edició de l’Assemblea d’Història de la Ribera, que té com a president del Secretariat permanent, a Antoni Furió, Catedràtic d´Història Medieval de la Universitat de València. A més, al mes d’abril de 2014 es va celebrar a Benimodo, la XX edició del Congrés Valencià de Filosofia, organitzat per la Societat de Filosofia del País Valencià, presidida en aquell moment pel doctor en Filosofia Tobies Grimaltos, catedràtic del departament de Filosofia de la Universitat de València.

Altre veí nostre també ha col·laborat amb l’ens universitari com és el pintor de Benimodo Rafael Armengol. Un exemple? Al 2018, amb la memorable exposició «Parejas de Tiepolo», «armengolitzant» el Claustre de la Universitat, con deia alguna de les cròniques.

La voluntat de l’Ajuntament d’acostar la Universitat de València a un poble xicotet de 2.300 habitants com Benimodo continua sent ferma i creiem que la seua participació en els Premis Literaris Vicent Andrés Estellés (destinats als i les alumnes) fomenta la seua proximitat i accessibilitat. Hem observat en les diferents edicions dels nostres premis que quan es parla amb els estudiants guardonats i se’ls pregunta sobre els seus objectius, els seus plans i del seu proper i natural pas a la Universitat, les contestacions són d’allò més variades, però estan vinculades al respecte i, fins i tot, al temor i la por. Però la Universitat no és ni llunyana, ni inaccessible.

És natural que en la nostra vida, en el pas d’una etapa a un altra, en aquest cas a la Universitat, sentim recel i ens impose respecte, però mai ha de ser un sentiment de temor. No deixeu de formar-vos ni de perseverar en el treball, espanteu les vostres pors i recels, feu un pas endavant i continueu la vostra progressió a la Universitat. Molts sospitem que entre els premiats i les participants als Premis Literaris Vicent Andrés Estellés està la nova versió de Machí Burgete, d’Estellés, de Rafa Armengol o de Didín Puig.

Compartir el artículo

stats