Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Espècies invasores, un problema creixent

Espècies invasores, un problema creixent

Els ecologistes estem preocupats perquè les plantes invasores noves s’estenen ràpidament per camps, barrancs i muntanyes de la comarca. Són per exemple l’ailant (Ailanthus altissima), els plumeros (Cortaderia selloana), el fals miraguano (Araujia sericifera), la bandereta espanyola (Lantana camara), etc.; a més de les conegudes canyes, paleres, piteres, yuca i altres menys conegudes.

Fins i tot alguns veïns les deixen créixer als seus jardins o tanques en desconéixer la perillosa capacitat que tenen d’envair-ho tot, amb la qual cosa encara s’estenen més ràpidament multiplicant la seua acció invasora. A més, a la comarca hi ha vora un 25% de camps abandonats, on aquestes plagues aprofiten per a estendre’s i desplaçar les herbes autòctones tradicionals, proliferant com una plaga maligna. Amb l’agreujant del calfament climàtic, que accelera tots aquests processos.

Per als agricultors suposen ja més treball per a combatre aquestes espècies i més despeses, i també un ús creixent d’herbicides als camps convencionals, la qual cosa implica una major contaminació de terres, rius, aqüífers i aliments, amb el corresponent impacte negatiu sobre la salut dels ciutadans. I als camps ecològics, impedir l’avanç d’aquestes plantes invasores va a suposar un problema cada volta més greu perquè no utilitzen cap verí ni herbicida químic.

Per tot això, Ecologistes en Acció-La Ribera en Bici hem sol·licitat a l’Ajuntament d’Alzira que des de la Regidoria d’Agricultura i Medi Ambient s’apliquen solucions per a erradicar, o almenys detindre, la proliferació de plantes invasores, amb actuacions com aquestes:

• Una campanya informativa dirigida a tots els camperols, cases de camp i veïns per a explicar-los quines són estes plantes i perquè cal eliminar-les només apareixen.

• Actuar d’ofici per a segar tota la brossa, on els propietaris tinguen abandonats els seus camps, especialment si hi ha qualsevol planta invasora, carregant després la despesa als propietaris.

• Demanar al govern autonòmic i central que prenguen les mesures adients per a erradicar les plantes invasores i que prohibisquen l’entrada al país de qualsevol planta o animal exòtic (recordem que també hi ha animals invasors que estan creant-ne molts problemes: tortuga de Florida, carranc americà, clòtxina zebra, caragol poma, cotorra argentina, etc.). Cal doncs tallar la importació d’espècies que no són d’ací i poden resultar invasores, danyant cultius i ecosistemes.

• També caldria recuperar i cultivar ecològicament els camps abandonats, organitzant cooperatives de camperols i joves aturats, tant per a evitar la proliferació de plantes invasores com per a ajudar a resoldre el problema de l’atur i tendir cap a l’autoabastiment d’aliments de manera sostenible.

Venen temps difícils per l’emergència climàtica, la crisi econòmica anirà agreujant-se paral·lelament i si seguim ajornant les solucions cada volta ho tindrem tot més complicat. Per tant faríem bé en cuidar els nostres agricultors, consumint els seus productes, procurant-los preus justos, evitant-los problemes, animant-los a passar-se a l’agricultura ecològica i començant a organitzar amb ells l’autoabastiment alimentari.

I, per suposat, també hauríem de generalitzar l’autoconsum energètic (amb energia solar, que ja és rentable i s’amortitza en 5 anys, i dura més de 30), reduir a la meitat l’ús del transport motoritzat, aplicar les 4R i decréixer en tot allò que no siga imprescindible; perquè la biosfera ja no pot amb nosaltres, de fet necessitem 1’75 Terres per a mantindre el ritme de consum i residus actual, una situació absolutament insostenible. Hui estem desbordats els ecologistes, per tants problemes com observem i reclamem solucionar, però si no canviem majoritàriament en pocs anys estaran desbordats els serveis públics i les empreses, i després tota la ciutadania...

Compartir el artículo

stats