Suscríbete

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Algemesí trau la Festa al carrer 10 anys després de ser Patrimoni de la Humanitat

Dos mil veïns participen en els rituals

Apoteòsica entrada de la Mare de Déu en la Basílica. | VICENT M. PASTOR

La Processó de la Mare de Déu de la Salut, amb tots els seus rituals i danses, tornarà a desfilar pels carrers d’Algemesí,després de dos anys de suspensions, el dimecres 8 de desembre per a celebrar el desé aniversari de la concessió del reconeixement internacional.

Després de la missa (10.30 hores) en el claustre del Convent de Sant Vicent, començarà (11.30 hores) una processó que seguirà el trajecte final de Volta General. L’inici serà en el Convent de Sant Vicent i prosseguirà pels carrers Fusteros i Muntanya. Els balls actuaran a la seua arribada a la plaça Major on esperaran l’arribada de la Mare de Déu de la Salut i es realitzarà de nou l’entrada en la Basílica de Sant Jaume amb tots els balls actuant al mateix temps.

Els algemesinencs han consolidat al llarg dels segles la celebració de tres processons que es duen a terme els dies 7 i 8 de setembre i que incorporen tota una sèrie de representacions i balls que recorren els carrers de la ciutat. Segurament les muixerangues,amb les seues espectaculars torres humanes, són les més conegudes. En l’actualitat conviuen dues colles: la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga. En elles convergeixen totes les mirades. No obstant això, tant o més protagonisme adquireixen les representacions dels Misteris i Martiris, els balls de Bastonets , les Pastoretes, la Carxofa, els Arquets, les Llauradores, els Tornejants i Personatges Bíblics, i els Volants, grup encarregat d’acompanyar l’anda de la Mare de Déu de la Salut.

En la festa participen cada any al voltant de dos mil persones en cadascuna de les processons. Es tracta d’un compendi de les tradicions valencianes que s’han mantingut vives a Algemesí al llarg de la història.

També destaquen les músiques. Tant la Muixeranga, com la majoria de balls van acompanyats pel tabalet i la dolçaina, mentre que les Llauradores s’acompanyen amb instruments de vent propis de les bandes de música i en els Tornejants redobla un tambor que marca les danses. La Societat Musical d’Algemesí tanca la processó. Aquest ampli repertori musical també forma part de la cultura ancestral algemesinenca.

Ara, tots els elements que conformen la Festa, tornaran a eixir al carrer després de dos anys d’absència a causa de la crisi sanitària. Una jornada històrica per la confluència de dos fites remarcables: el retorn de la Festa i la commemoració del desé aniversari de la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

L’Ajuntament d’Algemesí i el Patronat de la Festa demanen a totes les persones que isquen al carrer a seguir la processó que eviten massificacions, intenten mantindre la distància de seguretat i facen ús de la mascareta.

Compartir el artículo

stats