Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Carles Dénia posa veu al poeta alzireny Ibn Khafaja

El músic saforenc oferirà un recital el dissabte al Gran Teatre amb els versos de l’escriptor andalusí adaptats de l’àrab al valencià per Josep Piera

Carles Dénia posa veu i músicaa la poesia del gran poeta clàssic l’alzireny Ibn Khafaja. | LEVANTE-EMV

El músic Carles Dénia posarà veu al gran poeta alcireny Ibn Khafaja en l’espectacle «El paradís de les paraules» que podrà vore’s al Gran Teatre d’Alzira este dissabte, 21 de maig, a les 20 hores, dins la programació especial pel nomenament de la ciutat com a Capital Cultural de 2022 i pel centenari del teatre.

El disc «El paradís de les paraules» va sorprendre la crítica i el públic en tractar-se d’un treball delicadíssim i colpidor, en què Dénia posa veu i música als exquisits versos (adaptats de l’àrab al valencià per Josep Piera) dels poetes que van viure en Xarq Al-Andalus, en els actuals territoris valencians. Ibn Khafaja (Alzira, 1058–1139) protagonitza gran part de l’espectacle, atés que Carles Dénia va triar molts dels seus poemes com a lletra de les cançons.

Khafaja barrejà la natura amb l'amor i la vida, però també amb la nostàlgia dels temps passats, dels paradisos perduts, i va exerceix una forta influència en la poesia posterior. L’amor, els amics, el vi, la natura, el paisatge i els jardins són els temes principals de la seua obra.

Ibn Khafaja, Ibn Al-Abbar o Al-Russafí són poetes «valencians» dels segles IX-XIII que encara s’estudien en els països de llengua àrab. Clàssics abans dels nostres clàssics (March, Martorell, Roiç de Corella o Isabel de Villena) i que el públic quasi desconeix. Formen part de la nostra historia i cultura i que hem oblidat. Dénia reviu aquell paradís perdut amb música que abasta del jazz a les músiques tradicionals en un espectacle ple de sensibilitat i de passió que commou l'espectador.

L’espectacle ha estat interpretat en molt poques ocasions en els escenaris. Alguns dels seus temes com ara «Si de vora meu un dia» o «Deixeu-vos de retraure’m les passions» s'han convertit en corejats himnes que han sigut versionejats per altres artistes.

«El paradis de les paraules»i el «Cant Espiritual» és el projecte més personal, premiat i reconegut de l’artista de Gandia.

Compartir el artículo

stats