Els despropòsits del pla edificant Alzira

Vista aérea del instituto José María Parra de Alzira.

Vista aérea del instituto José María Parra de Alzira. / ANTONIO TOBARRA

Bernat Ríos Furió

Fa uns dies vam conéixer que per fi la remodelació de l’institut Josep Maria Parra havia entrat en el pla Edificant. Semblant paradoxal, una excel·lent notícia que és l’inici dels tràmits de la seua remodelació, manifesta el fracàs del programa Edificant de la Generalitat i de l’ajuntament d’esquerres d’Alzira.

Edificant va arrancar en 2018 amb un plantejament nou: que els governs locals s’aliaren amb la Generalitat per a agilitzar les reformes i altres actuacions al parc públic d’instal·lacions educatives.

A la nostra ciutat, els partits d’esquerres autodenominats defensors de l’educació pública, han hagut de callar i aguantar la inacció i equivocacions de la Conselleria d’Educació. Fent un poc d’història, caldria recordar-se del primer plantejament realitzat i que no estava ni tan sols avalat per la comunitat educativa.

El plantejament inicial va ser l’enderrocament dels instituts Rei En Jaume i Josep Maria Parra i utilitzar el projecte de l’institut número 11 d’Elx per a agilitzar els tràmits per a la seua construcció.

Primer i greu error, no es va comptar amb l’opinió educativa de l’IES Josep Maria Parra que sol·licitava que es recuperara el projecte de reforma inclòs en el programa de Ciegsa que sí respectava les particularitats de l’institut construït amb el corrent modernista de l’escola Bauhaus de principis del segle XX i considerava les necessitats del Batxillerat Artístic. A partir d’eixe moment, en el qual es va tindre què abandonar la idea inicial de construcció dels dos instituts tot han sigut despropòsits en el Pla Edificant a Alzira. Si parlem de la nova construcció de l’IES Rei En Jaume només cal passar-se per l’institut i vore els barracons i l’estat en què es troba, esperant que solucionen tots els problemes burocràtics i sense saber res de l’agilitació que este Pla Edificant plantejava i que anava a ser pioner.

Com a resultat del Pla Edificant a Alzira en estos moments tenim que l’IES Rei En Jaume, que era el primer, segueix a l’espera de vore quan s’inicia, en estos dies s’inicia el camí per a l’IES Josep Maria Parra i ni es parla de l’ampliació del CEIP Blasco Ibañez valorada en 2,85 milions. En definitiva, fracàs absolut del Pla Edificat a Alzira.

No voldria finalitzar esta reflexió sobre la poca efectivitat del pla estrela del govern d’esquerres de la Generalitat, sense comparar-lo amb les actuacions executades a Alzira per la Generalitat i l’Ajuntament quan van estar governades pel PP: construcció de l’IES La Murta, del CEIP Gloria Fuertes, del CEIP Garcia Sanchiz, rehabilitació EPA Enric Valor, construcció de la Universitat Catòlica i de l’ Acadèmia Xúquer. Comparen i facen la seua valoració.

Suscríbete para seguir leyendo