El Museu de la Setmana Santa de Guadassuar

Imatge de Jesús Natzaré.

Imatge de Jesús Natzaré. / Levante-EMV

Aurelià Lairón

la Ribera

Al Centre Cultural de Guadassuar, al carrer Sant Josep, junt a la placeta de les Monges, es localitza un espai que tots els amants de la Setmana Santa de la Ribera haurien de conéixer. Em referisc al Museu d’Imatgeria que alberga sis magnífiques obres d’art. Obres de tres escultors: d’Enrique Galarza Moreno (València, 1896-Picassent, 2000), d’Antonio Sanjuán Villalba (Barraques, 1902-València, 1986) i de Vicente Rodilla Zanón (Setaigües, 1901-València, 1974). 

Oració de Jesús en l’hort.

Oració de Jesús en l’hort. / Levante-EMV

Del primer són els passos processonals de l’Oració de Jesús en l’hort i de la Preciossísima Sang, del segon els de Jesús Natzaré, el de les Set Paraules i el del Sant Sepulcre i del tercer el de la Mare de Déu dels Dolors. Són tots monumentals, amb unes magnífiques custòdies. 

Les confraries guadassuarenques són jóvens ja que es van fundar en la dècada dels cinquanta del segle passat, entre 1953 i 1958. 

El museu es va inaugurar el 7 d’octubre de 2010. Tots els passos són molt bons, però vaig a destacar el de l’Hort l’escena de Crist orant acompanyat de l’àngel, del de la Sang, que és una al·legoria de la Crucifixió de Crist i del vessament de la seua sang redemptora, amb una atrevida composició estètica, del Crist Iacent l’antiga talla, que pot ser del segle XIX, feta a imitació del Crist de la Penya, que va pertànyer als germans Cléries Barberà, que es treia el Dijous Sant i es col·locava en una urna de cristall al Monument on era venerat pels fidels, de la Dolorosa que va ser beneïda el 1958 pel bisbe Vicent Roig Villalba, fill del poble, cal destacar l’anda, que va ser tallada en fusta de pi i està platejada amb pa de plata fina i de les Set Paraules tot el conjunt, armoniosament estructurat. 

Tracking Pixel Contents