Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

opinión

15 anys de casa de cultura

Un 19 de maig de l'any 2000 s'inaugurava a Gandia una de les infraestructures culturals més emblemàtiques de la ciutat. Així, la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, popularment coneguda com la Casa de la Marquesa, obria les seues portes als gandians i gandianes amb el repte de constituir-se en motor de difusió de cultura.

Repassant en les memòries anuals de les activitats realitzades al llarg d'aquestos 15 anys, m'he vist gratament sorprés per la gran quantitat i diversitat d'actes realitzats. Des d'esdeveniments singulars i entranyables com l'arribada dels reis de l'Orient, fins a celebracions de final de curs de molts dels col·lectius i associacions de la ciutat, passant, òbviament, per l'abundant llista d'actes pròpiament culturals, tant els realitzats pel Departament de Cultura, com per altres entitats.

Tot això ha suposat que més d'un milió de persones -sí, més d'un milió- han participat d'una manera o una altra en fer gran la Casa de la Marquesa: bé visitant alguna exposició, bé presenciant algun dels concerts, conferències o congressos, bé assistint a qualsevol dels actes oficials celebrats.

Aquesta xifra només té un nom: èxit. Èxit no només per l'extensa suma d'esdeveniments realitzats -concretament 5.126- sinó perquè molts d'ells han estat dissenyats, creats i produïts per ciutadans i ciutadanes de Gandia. I pense en els pintors, fotògrafs, músics, conferenciants, etc, etc, de la nostra ciutat, que han tingut l'oportunitat de poder mostrar la seua capacitat creativa en casa pròpia, en la Casa de la Marquesa.

Això crec que ha estat, sens dubte, un dels motius essencials pels quals la Casa de Cultura és, per a la majoria dels gandians i gandianes, un espai estimat, un espai que sempre ha tingut les portes obertes per acollir les sensibilitats culturals dels nostres creadors.

Però, a més, en aquests últims anys hem contribuït des del nostre Departament a consolidar molts projectes, com el Polisònic, Marquesa Concerts, el Festival de guitarra Panxa Verda... i crear iniciatives pròpies, com el Jazzdijous, les exposicions de temàtica local, el Betlem monumental o les activitats vinculades als dies de falles.

El balanç, com he tractat de transmetre, és satisfactori, molt satisfactori. Però no seria honest si no compartira aquest èxit amb els regidors i regidores de Cultura que m'han precedit en el càrrec. El repte, seguir en la línia de potenciar la creativitat i d'oferir productes culturals dignes d'una ciutat exigent i amb criteri.

Compartir el artículo

stats