Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinión

No al camp de golf en la marjal

No al camp de golf en la marjal

Molta gent en Gandia està farta d'un model econòmic fonamentat en l'especulació urbanística. Moltes persones van votar contra la urbanització de la platja de l'Auir i contra la construcció d'un camp de golf i un parc aquàtic a la marjal. Aquests van ser en part els motius que van facilitar un canvi polític a Gandia. Des del primer dia, el nou govern de la ciutat es va posar a treballar en esta direcció, salvar l'Auir, eliminar el parc aquàtic i traure de la marjal el camp de golf.

Diagnosi: El dia abans de les eleccions municipals, la Generalitat Valenciana va aprovar a presses i corrent el Pla Especial de la Marjal de Gandia. I què és això? És un reglament d'ús i gestió de tota la marjal, una pla exigit des de fa molt temps per moltes persones. Per aprovar-lo calia l'aprovació d'un compendi d'informes (més de 12) de diferents administracions. El PP de Gandia no ha defensat mai la marjal més que com un espai molt suculent per poder construir en un futur. I va posar en marxa la redacció d'un Pla Especial únicament amb l'objectiu d'encaixar dins un camp de golf. Volia fer-lo a presses i corrent entenent que una Generalitat governada pel PP facilitaria la tramitació. No va ser així. El compendi d'informes va resultar un laberint i la majoria van ser negatius, exigint la retirada del camp de golf. Finalment, després de tres anys d'informes desfavorables, d'un important moviment social contrari i sobretot d'un procés de participació nul, les pressions polítiques i les correccions dels informes van aconseguir aprovar-lo in extremis.

Així ens trobem amb un Pla Especial de la marjal com a excusa per fer un camp de golf i al principal protagonista de la marjal, els marjaleros, fora d'aquest procés de planificació, molestos perquè ningú els ha dit què diu el Pla Especial i ni els ha preguntat què farien ells.

Solucions: Cami A, l'aprovació del Pla Especial obri un procés d'exposició pública en el qual tenim dret a utilitzar la via judicial per anular-lo o modificar-lo. La nostra estratègia, utilitzar totes les eines possibles per eliminar el camp de golf de la marjal i recollir les al·legacions de marjalers i d'altres sectors, no reconegudes. Per tant, l'Ajuntament de Gandia presenta un contenciós administratiu a la Generalitat instant a la modificació del Pla Especial per tal d'eliminar el camp de golf. Aquest contenciós està presentat des del dia 30 de setembre, però ha d'estar ratificat pel mateix organisme que va aprovar el Pla Especial en l'Ajuntament, una comissió d'Urbanisme. La comissió d'urbanisme en qüestió serà la propera setmana i allí s'haurà de ratificar el contenciós. Si Ciudadanos no s'absté o vota a favor, el contenciós decaurà i per tant el camí A quedarà tancat. Les converses amb Ciudadanos per part del govern han sigut intenses i productives però continuen conservant els seus dubtes tot i que accepten modificar el Pla Especial per recollir les al·legacions oblidades. No veuen clar eliminar el camp de golf de la marjal. En la comissió d'Urbanisme es decidirà si el Camí A segueix endavant o es tanca.

Camí B, modificar el Pla Especial en el si del propi Ajuntament, creant una comissió per tal d'estudiar les modificacions i finalment en comissió d'Urbanisme presentar els canvis, entre ells, eliminar el camp de golf i aprovar-los. El camí B va perillar seriosament quan el PP va presentar una moció la setmana passada exigint al govern de Gandia que no anul·le ni modifique el Pla Especial de la Marjal. Ciudadanos va entendre que si aprovaba la moció del PP s'impedia modificar el Pla Especial i es tancava la porta, tant per eliminar el camp de golf com per integrar la opinió dels marjaleros o dels propietaris en el mateix. Entre govern i Ciudadanos vam convèncer al PP per instar al govern a no anul·lar el Pla Especial, però permetre modificacions. Ho vam aconseguir. El camí B continua endavant.

Això és el que no vam saber explicar aquesta setmana i el que es va entendre com una porta oberta al camp de golf. El camp de golf està aprovat per la Generalitat en aprovar en l'últim moment el Pla Especial de la Marjal. El nostre objectiu és i serà eliminar el camp de golf d'aquest Pla Especial. De moment els dos camins, A i B, estan oberts gràcies a l'intens treball d'aquest govern i a la col·laboració de Ciudadanos. El que no queda en la nostra mà és si finalment seguiran oberts. Jo, com a regidor responsable, parlaré fins al final amb tots per convèncer-los que construir aquest camp de golf a la marjal és un greu error per al present i per al futur. És com tombar les muralles de la vila. Sabem molt bé com funciona l'especulació valenciana: posar la punteta de la pota, invertir amb finançament públic i quan no ix rendible justificar la construcció d'un hotel, un restaurant i un aparcament que ho faça viable. Una història repetida una i altra vegada. Encara estem a temps, per nosaltres no quedarà.

Compartir el artículo

stats