Suscríbete

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

robatori al banc d'espanya

robatori al banc d'espanya

robatori al banc d'espanya

En aquesta darrera obra, publicada per El Petit Editor, Manel Arcos ens ofereix, i com sempre, una informació exhaustiva. Arcos no només ens parla del bandolerisme, tema del qual és un especialista, sinó que ens amplifica la informació del temps d'aquests delinqüents i ens relata amb pèls i senyals la política d'uns quants ajuntaments de les comarques centrals del nostre País i el difícil temps que els va tocar viure. Naturalment que també a tota la societat li va afectar aquesta situació.

En aquest treball, l'autor ens descriu pas a pas i any a any els rerefons d'un temps polític convuls, de fets revolucionaris, de pactes en la foscor, manipulacions, corrupció, assassinats per escalar en l'ofici polític i, en menor consideració, bona i honrada política. En definitiva: un temps molt conflictiu socialment.

Arcos ens parla dels anys posteriors a la Revolució de Setembre de 1868, també coneguda com «La Gloriosa» o «La Setembrina». L'inici d'un període revolucionari que va provocar el destronament de la reina Isabel II i que va donar peu al Sexenni Democràtic. Època en l'Estat espanyol que maldava per la justícia social i un canvi en política i que, a través de la narració d'Arcos, ens porta a la Primera República.

Potser el lector pensarà que aqueixa època és copiada exactament d'altres, i fins i tot que la nostra actual és una còpia d'aquella; això sí, sense l'ús de la violència. Eixim guanyant! Tot com siga, ja sabeu: la història cronològicament es repeteix més o menys salvant els detalls.

Però deixem de gaidó el món efervescent i complicat d'aqueix moment dels consistoris i parlaments i passem a comentar els fets d'uns personatges que terroritzaren al llarg d'un temps a la gent de diversos pobles de la Ribera, la Safor, la Costera, l'Alcoià, part de la Marina, la Vall d'Albaida i el Comtat. Uns homes, en molts casos violents i sense escrúpols, que buidaren més d'una casa benestant i profanaren la tranquil·litat de la vida dels nostres pobles. Homes, tot s'ha de dir, que no és que no s'aprofitaren del moment polític i complicat d'aquell temps per delinquir. Se n'aprofitaren, i molt, però també cal dir que aquesta gent ja venia de lluny amb les seues malifetes, car n'eren hereus d'altres bandolers que els precediren en anys anteriors.

Uns dels bandolers, a què fa referència àmpliament en aquest llibre el nostre autor, són els germans Seguí. Concretament destaca un d'ells: Camil Seguí. Nascuts a Gaianes -n'eren sis germans- emprengueren a l'empar dels esdeveniments politicosocials del moment una embranzida de robatoris i violència, quan ja s'hi havien traslladat a Xàtiva. Entre ells, l'atracament a la sucursal del Banc d'Espanya a València, sucursal que, segons ens comenta Arcos, fou la primera del banc a més de la central de Madrid en tot l'Estat.

Cal recordar «l'atracament perfecte» al tren de Glasgow? Cal fer esment a l'assalt al Banc Central a Barcelona? Voleu que us recorde l'atracament al Banc Exterior d'Espanya, perpetrat també a la ciutat de València? O d'altres també històrics? Sí que caldria recordar tots aquests famosos robatoris. Perquè aquest a què fa referència Manel Arcos, per sorprenent com és i per la intel·ligència aplicada en el seu desenvolupament, necessàriament forma part de la relació d'atracaments històrics a escala mundial. Com es diu ara: flipareu en llegir la situació tan rocambolesca i el seu desenllaç. L'hi situa en la llista dels més atrevits dels atracaments perpetrats a una entitat bancària. I nosaltres sense tenir coneixement d'aquest fet. Encara com el nostre autor ens ho ha descobert? O potser ens el recorda?

Aquest assaig, a més de tota la informació que ens ofereix des del primer capítol, ens introdueix a poc a poc en la novel·la que va emergent a través de la seua lectura cap a l'acció i la sorpresa.

Voldria anunciar aquest nou i interessant treball sobre bandolers valencians i, sobretot, recordar que paga la pena llegir-lo, tant com els altres que ha publicat i que de segur publicarà pròximament sobre el bandolerisme al nostre País.

Part històrica que teníem abandonada i que Manel Arcos ens recupera, gràcies al seu interés per donar-la a conéixer amb una ressenya de detalls i informació molt important. El recomane per ser una part de la nostra història que cal contribuir a recuperar per al gran públic.

Compartir el artículo

stats