Eecorde de la meua infantesa passejar per la Serra de Mariola amb els meus pares, els olors de la muntanya mediterrània i els paisatges verds que ens acompanyaven. Fa poques setmanes que s'anunciava l'inici del projecte de recuperació de l'antiga via del tren Gandia-Alcoi que es va construir amb l'objectiu de fer arribar el carbó que necessitava la indústria d'Alcoi des del port de Gandia fins a l'interior. Aquest mitjà de transport prompte va començar a ser utilitzat també per viatgers i altres mercaderies i productes agrícoles, i va funcionar com a nexe d'unió de l'interior i la costa.

Paisatgísticament la zona bé mereix una menció, i és que uneix la platja i el port amb el Parc Natural de la Serra de Mariola, passant pel Barranc de l'Infern. I amb aquest ampli atractiu mediambiental és normal i comprensible que el programa anomenat «Vías Verdes» promocionat pel Ministeri de Medi Ambient i coordinat per la fundació de Ferrocarrils Espanyols s'haja interessat per adequar-lo i posar-lo en ús per tot el públic.

A mi personalment m'alegra, i no només per que es recupere la seua vàlua ambiental, històrica i patrimonial, sino perquè em transporta a la meua infantesa en la que he passat molt de temps a la Serra de Mariola i m'agrada la idea de poder caminar per un lloc històric i conèixer i posar en valor els 12 pobles que en el seu dia escoltaven passar el Xitxarra (com era conegut el tren pel soroll que feia). Seran petjades històriques les que podrem donar per este trajecte que comença a vore la llum.

També m'enamora la idea que els 53 kilòmetres que uneixen ambdues comarques i dues províncies diferents puga acollir en un futur una via verda que presente un ús esportiu ja que se sumarà com a atractiu turístic a la Safor. En definitiva, un camí perfecte per als amants de la natura, l'esport i també de la història i una unió verda dels territoris que complementa l'oferta turística i que es converteix en una de les poques vies de tren recuperades que posarà en contacte un port pesquer i mercaderies amb terres de l'interior.