D urant la seua estada en el País de les Meravelles, Alícia li va preguntar al Gat: «Podries dir-me quin camí he d'agafar per a eixir d'ací?»; i el Gat li va contestar: «Això depén molt d'on vulgues anar». Sembla una obvietat, però l'ésser humà pren decisions constantment, sense pensar primer on vol anar. I en la gestió política, sobretot quan es parla de projectes de futur, calen reflexions en profunditat per tal de triar el camí correcte per a encarar el futur. I, quan no es fa, no s'aconsegueixen bons projectes.

La situació econòmica i financera de la ciutat continua sent complicada, però un any i mig després hem fet tots els deures i podem mirar ja cap al futur amb esperança i il·lusió, amb les portes obertes per a pensar projectes que transformen la nostra ciutat i la modernitzen. I això és el que hem començat a fer amb la ciutadania: pensar la Gandia del futur i decidir què volem ser de majors.

Fa prop d'un any, a Gandia se li va presentar la possibilitat de presentar un projecte de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI) que pogués optar a rebre ajudes europees del fons FEDER. Se'ns obria la possibilitat de pensar eixa Gandia que volem en un futur. Però, malauradament, la porta se'ns tancà immediatament: la situació financera no ens permetia pressupostar cap aportació municipal a uns projectes que es cofinancen al 50% entre la Unió Europea i l'Ajuntament de Gandia.

Hem treballat molt i molt dur per posar ordre a la situació econòmica. I, com sol passar en la vida, el treball dóna els seus fruits. Un any després, davant la possibilitat de presentar-nos a la segona part del projecte DUSI, la salut financera de l'Ajuntament ens permet presentar un projecte competitiu que supose una inversió de fins a 10 milions d'euros per garantir un millor futur a la nostra ciutat.

Lògicament es tracta d'una magnífica notícia per a Gandia. Però, com deia a l'inici, per tal de saber quin camí és el millor, hem de decidir, primer, cap on volem anar. I, en este sentit, Gandia ha fet un pas important i estem treballant, de manera participada, la decisió del camí que més interessa a Gandia. Hem començat a treballar en meses sectorials, amb la idea de repensar junts els fonaments de la Gandia del futur. Entre tots -veïns, empresaris, representants d'associacions i col·lectius, enginyers, ecologistes, experts i polítics- analitzem quines són les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de la ciutat, i dibuixem quines han de ser les prioritats, definim les grans línies d'actuació i presentem conclusions i una primera versió del projecte.

Des d'aquest moment, hem encetat un procés per dissenyar la Gandia que volem en el futur. I ho hem fet de la mà de la ciutadania. Per davant queda un procés llarg, que pot acabar amb l'acceptació del nostre projecte per a rebre finançament o no. Però hem fet la primera passa, la més important, fonamental, perquè ens permetrà tindre viva la visió global de la realitat territorial de la nostra ciutat. És, de fet, una ferramenta indispensable per a la gestió d'un municipi.

Per què esta iniciativa és important per a Gandia? Perquè Gandia vol treballar, de manera participada, el seu futur; perquè volem pensar a llarg termini; perquè Gandia es preocupa per les properes generacions i perquè obrim el debat, probablement, més interessant de la legislatura.

Tenim una idea clara: volem una Gandia ambientalment sostenible, inclusiva, dinàmica des del punt de vista econòmic, participativa i innovadora. Amb aquest punt de partida, iniciem un camí apassionant de debat, reflexions i propostes, per aconseguir dibuixar un entramat urbà que canvie la nostra ciutat.

Fa més de 20 anys, vam ser una de les primeres ciutats al nostre territori que es va llançar a la transformació del seu centre històric, apostant per les obres de fer carrers per als vianants i per un model europeu que posa en valor el patrimoni, el comerç i la qualitat de vida urbana. També fa més d'una dècada vam posar solució a la necessitat de remodelar el passeig Marítim Neptú. Amb el projecte Urban, vam portar a terme la regeneració urbana de tres barris gandians amb problemes estructurals: Beniopa, Santa Anna i la República Argentina. I, amb un projecte ARUS vam realitzar una ambiciosa remodelació al barri de Simancas, amb un cofinançament a tres bandes, entre Ajuntament, Generalitat i Ministeri.

En definitiva, Gandia sempre ha estat pionera, al territori valencià, en l'adaptació de la ciutat a les noves necessitats. Tenim una llarga trajectòria que ho testimonia. I, ara, treballem per tal de no quedar-nos enrere. Pensem en les persones, pensem en les ciutats.