La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, depenent de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha presentat el llibre Diari de Sotaia, un volum que recull el vast projecte d'investigació que Joan Pellicer va realitzar per a evitar que es perderen els coneixements populars sobre la flora i la vegetació valencianes. Els seus estudis es van centrar en el territori de Diània, com el metge i botànic de Bellreguard va batejar el conjunt de comarques compreses entre les ciutats de Gandia, Xàtiva-Alcoi y Dénia.

La seua tasca es va centrar en documentar l'ús tradicional de les plantes a la Comunitat Valenciana a través d'incomptables eixides al camp «fent d'espia de les plantes», segons indica la Institució Alfons el Magnànim. La seua obra documenta amb rigor la cultura de les plantes i la contextualitza, gràcies al seu vast coneixement de la medicina popular, en la literatura i els mites clàssics.

En paraules de Xavier Serra, director de la col·lecció memorialística que s'estrena amb Diari de Sotaia, esta publicació «és una singular obra que actualitza admirablement el vell tòpic literari del beatus ille, l'elogi de la senzillesa i l'austeritat de vida al camp enfront de la vana agitació de la ciutat».

El Diari de Sotaia combina les descripcions de paisatges i els retrats de vells pastors i llauradors amb les elucubracions morals i les notes sobre una àmplia gamma de lectures, que van des del l'escriptor estadounidenc Jack Kerouac al filòfof i religiós alemany Eckhart de Hochheim.

El mateix Joan Pellicer va començar a preparar el diari per a la seua edició, però es va quedar inèdit a la seua mort, ocorreguda de forma sobtada el 2007, quan tenia seixanta anys.

Els projectes d'investigació i estudi de Joan Pellicer, inicitats als anys huitanta, tenien com a objectiu evitar la pèrdua de coneixements populars valencians al voltant de la vegetació de l'àrea de Diània, i es basa en documentar la utilització tradicional que de les plantes es fa a la Comunitat Valenciana.

Per a aconseguir-ho Pellicer va entrevistar centenars de persones i va realitzar incomptables eixides de camp, en grup i en solitari, per observar les plantes i els usos o costums que les persones feien d'elles. Metge de formació, Joan Pellicer va exercir de botànic i etnòleg contextualitzant i documentant, gràcies al seu vast coneixement de medicina, literatura i mites clàssics, un gran treball botànic.

Fruit del seu coneixement va publicar libres tan imprescindibles com l' Herbari Breu de la Safor, el Costumari Botànic, Meravelles de Diània o De la Mariola a la Mar. Viatge pel riu Serpis.

Pellicer va arribar al màxim de popularitat gràcies als seus programes sobre Medi Ambient que emeté durant anys la desapareguda Televisió Valenciana.

Este Diari de Sotaia que ara es publica posa a l'abast de tots els interessats l'immens saber de moltes persones amb qui ell va parlar i que, sense la seua acció, segurament s'hauria perdut per sempre.

Homenatges en tota la Safor

Quan s'han acomplit deu anys des de la seua mort, ni ell mateix hauria pogut imaginar la popularitat aconseguida i els molts homenatges que els seus amics, coneguts i les institucions li han retut. No només Bellreguard, el seu poble natal, ha dedicat espais públics i premis per recordar-lo. També la ciutat de Gandia va decidir fa unes setmanes batejar els passeigs de la ribera urbana del riu Serpis amb el seu nom, i cada any la Font dels Madallars, a les Foies de Simat, acull un encontre per recordar-lo.