Francesc Martínez Miret, un dels poetes valencians que, en certa mesura, va contribuir a la renaixença del valencià en el primer terç del segle XX, tindrà un premi de poesia que el recordarà per sempre.

La societat literària Saforíssims i els festers de la Mare de Déu dels Desemparats de Beniopa, el poble on va nàixer, han impulsat la convocatòria d'un nou premi de poesia que pretén «fer perdurar la memòria i el coneixement de l'obra de l'autor i de fomentar, en general, l'estima, el reconeixement i la divulgació de la poesia, que compta a la nostra comarca amb importants figures literàries».

Francesc Martínez Miret, conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l'any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l'obra de Jacint Verdaguer.

Quan ja començava a ser conegut com a poeta, la seua vida va ser dràsticament abortada amb la seua mort a Beniopa, l'estiu de l'any 1936, a mans d'un grup d'anarquistes. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell.

El nou premi poètic està dotat amb 250 euros i una escultura original de l'escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset. Saforíssims ha destacat que el premi ha tingut una excel·lent acollida entre els i les poetes.