la ciutadania s'està convertint en protagonista de les decisions municipals i es reivindica com a subjecte actiu en la construcció d'una ciutat inclusiva, igualitària i democràtica. El protagonisme de la ciutadania depèn essencialment de dos factors, d'una banda de la creació i dinamització d'espais de formació, decisió i participació propers a la població, d'altra banda és imprescindible l'empoderament de les persones, tant col·lectiva com individualment, especialment la dels sectors amb el risc d'exclusió social, econòmica i política.

La participació ciutadana té l'objectiu de ficar a les persones al centre de la política municipal en tota la seua plenitud, no sol com a objecte de drets i serveis sinó també com a subjecte decisori i agent actiu de la transformació de Gandia.

Els primers pressupostos participatius de Gandia s'han desenvolupat com un procés d'evolució democràtica i d'empoderament de la ciutadania del municipi. Hem rebut una gran quantitat de propostes innovadores, viables i transformadores destinades a la millora de la nostra ciutat. Propostes diverses que milloren els districtes de Gandia i afecten a diferents àrees d'influència gràcies a l'elevada participació de la ciutadania.

La participació i la decisió de la ciutadania s'ha convertint en un fet històric al nostre municipi. En la votació, més enllà de les propostes a les que s'ha votat, el potencial transformador resideix en el procés participatiu de decisió popular. Hem d'adquirir la participació com a hàbit que sols es pot assolir participant, decidint i implicant-se tant individual com col·lectivament.

Des de l'Ajuntament de Gandia s'ha facilitat la votació a totes les persones interessades en poder triar les propostes que consideren més encertades i s'ha realitzat una campanya d'informació dinàmica i inclusiva per donar a conèixer les diferents propostes abans i durant el període de votació. L'objectiu és apropar les decisions a la ciutadania, democratitzar espais municipals i dinamitzant mecanismes de decisió col·lectiva per normalitzar i consolidar la participació ciutadana com a pilar de les polítiques municipals. Construïm de la mà de la ciutadania nous models socials més participatius, democràtics, igualitaris i inclusius.

Els pressupostos participatius són un mecanisme de decisió que ha de fer seu la ciutadania per consolidar-lo com a ferramenta d'evolució democràtica. Un mecanisme de decisió participativa i conscient del poble i per al poble. El salt qualitatiu, més enllà de disposar de la ferramenta, ha de vindre per part de la gent i les associacions quan s'apropien del procés participatiu i s'impliquen activament. La participació activa de la ciutadania ha convertit en històrics els primers pressupostos participatius de Gandia. Emplacem a la ciutadania a ser la protagonista i seguir participant activament en els diferents espais col·lectius per millorar la ciutat, a seguir enfortint el teixit associatiu de la ciutat i a aprofundir en la democràcia participativa com a model referent per millorar Gandia.

La resposta ciutadana ens encoratja a consolidar els pressupostos participatius com un mecanisme de deliberació i decisió col·lectiva. La ciutadania és qui escriu la història de Gandia. Entre tots i totes millorem la nostra ciutat.