Leandra Mena Mateu és la capitana cristiana per la filà Jaume I. Te 36 anys, és tècnica administrativa però treballa com a empleada a l'Ajuntament d'Oliva. Està casada amb Federico Aguilar i té una filla que li diuen Sara, que l'acompanyarà en la carrossa.

Com va ser el fet de capitanejar les tropes cristianes?

-Normalment la capitania correspon per antiguitat. En el nostre cas els de major temps com a components de la filà tenen fills menuts i preferien esperar. Per això vaig dir que tenia molta il·lusió i no van posar cap problema. Ho vam comentar a la Junta de la Filà i tots van acceptar. Sóc la primera dona capitana per la filà Jaume I i la meua ambaixadora també. De fet la Filà es diu Jaume I i es representa amb la figura d'un home, però aquest any som dues dones i la filà ho ha rebut amb il·lusió. Els components som mitat homes i l'altra mitat dones, i per això estan que ballen amb un peu.

-Com han anat els preparatius?

-Des de fa dos anys sabem que anem a ser els capitans. Portem tot eixe temps de preparatius en el boato, en la festa en si. Estrenem càbila nova. Tot ha estat una despesa excepcional. Però estem molt contents perquè els components de la filà han ajudat molt a l'hora del treball i contribuir. M'he fet dos tratges, un d'ells és modificable. El de l'entrada, que m'ha fet Paco Martínez «Galipienso», el modificaré per la Reconquesta.

-Que diria a la gent per que vaja a vore el vostre boato?

-Nosaltres, com a Jaume I, sempre intentem innovar un poc més de les anteriors capitanies. Tenim moltes sorpreses per a la gent, hi ha grans espectacles. Esperem que tot isca com cal i no hi haja cap imprevist. Esteu tots convidats a vindre a vore'ns este divendres a l'entrada cristiana, en la que la dona tindrà un protagonisme especial enguany.