Oliva viurà, entre demà i el dimarts, les dos últimes jornades que havia programat per a la celebració de la festivitat del 9 d'Octubre, dia de la Comunitat Valenciana. Les activitats comencen el dilluns, a partir de les 21 hores, amb la sisena edició de la Festa Estellés. L'event, organitzat per l'Agència AVIVA amb el suport de Saforíssims Societat Literària, es trasllada per primera vegada al carrer Sant Vicent. Esta edició comptarà amb l'actuació de Rascanya, grup valencià de música i ball folk que posarà punt final a la vetllada. Abans, hi haurà sopar amb aperitius i beguda, on els assistents només hauran de portar el seu entrepà.

Per la seua banda, la sala d'exposicions de la Casa de la Cultura acull fins a l'11 d'octubre, de 9 a 14 hores, l'exposició «Vicent Andrés Estellés, cronista de records i d'esperances», elaborada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Acte institucional

El dimarts, dia 9 d'Octubre, començarà a les 10 del matí amb l'obertura del «Mercat del 9», situat al passeig de Gregori Maians, enfront de la Biblioteca de l'Envic. Està concebut com una mostra popular d'alimentació i artesania on es reuniran productors locals i comarcals i el públic podrà trobar productes naturals, artesans i ecològics, però també artesania ceràmica i tèxtil, o productes gurmet i d'herboristeria.

A partir de les 11, el Grup de Danses Raval i Vila i la Colla Sarabanda amenitzaran la concentració prèvia a la Processó Cívica, que arrancarà a les 11.30 hores fins a la plaça de Jaume I. Allí tindrà lloc la lectura compartida de la Crònica de Jaume I, a càrrec d'alumnes de Secundària, i una ofrena floral al monarca fundador del Regne de València. La principal novetat d'enguany és la participació de l'Associació Artístico-Musical d'Oliva, que acompanyarà l'itinerari des del passeig de Gregori Maians.

De tornada al mercat, a les 13 hores està prevista l'actuació de La Trocamba Matanusca, formació que combina la tradició de les bandes de música popular amb el swing i els sons de l'Europa de l'Est. Seguint l'èxit de la primera edició, el «Mercat del 9» allargarà l'horari fins a les 7 de la vesprada. Una ludoteca de jocs de fusta i la cercavila dels Espantacriatures valencians, divertiran a menuts i grans des de les 17 hores.

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha explicat que «tornem a apostar per un programa artístic i festiu que aprope a tots els barris la nostra cultura popular, i que servisca per a reconéixer la tasca de tota la gent del poble que la impulsa». L'Associació de Comerciants d'Oliva (ACCO) ha organitzat el sorteig de 25 mocadoraes entre tots aquells que durant estos dies han comprat en els comerços associats.