Potries, municipi que ostenta el reconeixement de Capital Cultural Valenciana durant este 2018, es convertirà demà dilluns en la seu autonòmica del Cant d'Estil. Es tracta d'una iniciativa que promou la Generalitat. Des de 1998 té lloc a València, però els tres últims anys esta activitat es desplaça fora de la capital i enguany arriba també a la localitat de la Safor. En este cas, forma part de la programació que ha preparat l'Ajuntament amb motiu de la celebració del 9 d'Octubre.

L'actuació itinerant començarà dilluns a la plaça de l'Ajuntament a les 17.30 i transcorrerà durant quasi 3 hores, en les quals, com explica l'alcaldessa, Assumpta Domínguez, «les places i els carrers més emblemàtics de Potries es convertiran en l'escenari idoni per reproduir l'ambient artístic i festiu de les cantaes i les nits d'albaes». La ronda acabarà en l'escenari situat a la mateixa plaça de l'Ajuntament on els assistents podran gaudir asseguts «la destresa dels nostres cantadors, versadors i músics», indiquen els organitzadors.

La jornada compta amb el suport de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana i està coordinada per Jordi Reig. La programació comptarà amb cantadors de la talla de María José Ruiz «Marisé de Montolivet», Teresa Segarra, Maria Amparo Hurtado, Noèlia Llorens «Titana», Emilio Luis «Milio del Puig», Toni Guzman, Jacint Hernández i Christian Penalba, de l'Alcúdia.

Com a versadors participaran Vicent Ribelles «Vicent de Rosa» i Salvador López Mafé, «Boro de Paterna», tot amb l'acompanyament de músics de vent de Bétera, músics de corda de Godella i els Dolçainers «Canya Badà», d'Ondara.

Com a colofó de la jornada, al mateix escenari de la plaça de l'Ajuntament tindrà lloc l'actuació de Jonatan Penalba, a les 22 hores. Penalba és un jove i precoç «cantaor» que als 5 anys ja cantava albaes amb una veu que ha estat educada pels seus mestres: Pep Moreno i Victoria Sousa «Victorieta». A Potries presentarà el seu primer disc «De soca-rel», un treball jove que aborda la tradició amb aires renovats i actuals.

La progrmació del 9 d'Octubre a Potries contempla moltes altres activitats que s'han celebrat durant tot el cap de setmana. Teatre, exposicions o concurs de bonítol han conformat un calendari d'actes que conclou el dimarts amb una altra de les manifestacions culturals més identificatives del territori valencià. La Muixeranga de la Safor serà l'encarregada de tancar els actes del 9 d'Octubre de Potries el mateix dia 9 a les 12 hores a la plaça del País Valencià.

Segons Assumpta Domínguez «hem volgut oferir un conjunt d'elements de la nostra cultura i tradició que ens faça sentir encara més poble i reforce les nostres identitats».