Hui és 9 d'octubre, el dia de tots els valencians. Una jornada que hauria de servir per a manifestar el nostre orgull de pertànyer a un gran poble, amb un passat gloriós i un futur esperançador; una cultura i identitat particular i diferenciada; una llengua pròpia amb un segle d'or envejable per a altres literatures; un caràcter ambiciós i lluitador que ens ha animat a emprendre grans reptes; i amb un territori ple d'oportunitats entre la costa i l'interior.

Vist així, des de la pura objectivitat, tindríem molts motius per a celebrar tan assenyalat dia. Però el nostre antic Regne sempre ha albergat una part de la seua classe política, xicoteta això sí, però amb intensos amplificadors mediàtics, que han albergat una sort d'agent biològic patogen anomenat pancatalanisme. La seua màxima: preferir ser catalans de segona abans que valencians de primera.

Faig aquesta succinta introducció perquè la nostra ciutat ha sigut paradigma d'això en el marc de la present legislatura. Gandia, que és un clar exemple de ciutat oberta, moderada, culta i profundament valenciana, ha hagut de patir el sectarisme d'un govern profundament antivalencià, pancatalanista i intransigent.

I això queda patent no solament amb declaracions de membres del govern local, sinó amb la realitat dels fets, a saber: llaços grocs en edificis subvencionats per l'Ajuntament, programació catalanista en teatres promocionats públicament per l´administració local, exposicions amb emblemes separatistes o pagament de llibres que promouen clarament la independència de Catalunya.

I el 9 d'Octubre és un clar exemple d'això. No solament intenten amagar la programació dels actes, sinó que els costa en gran manera programar i amplificar la repercussió d'aquests. Durant aquesta legislatura hem tingut 9 d'octubres de mínims. Així i tot, per la insistència única i exclusivament del Partit Popular, hi ha hagut presència de la Senyera, de l'Himne Regional i de l'homenatge al Rei Jaume I. Per això hem assistit sempre a l'acte cívic, per respecte als nostres símbols i a la societat civil convidada.

Però no. No és l'acte del 9 d'Octubre que volem per a Gandia, ni el que Gandia, per la seua potencialitat cultural i històrica, mereix. La nostra ciutat mereix un acte digne i des del PP ens comprometem a això. Si el pròxim 9 d'Octubre el PP presideix el govern municipal, la nostra Real Senyera tornarà a baixar pel balcó principal de l'ajuntament acompanyat de salves d'honor, passejarem nostra Senyera en processó cívica pel centre de la ciutat, honrarem al nostre Rei fundador en un espai obert a la ciutadania i cantarem amb entusiasme l'Himne Regional.

No, no ens avergonyim de ser i sentir-nos valencians de ple dret. No volem identitats que ens són llunyanes, no volem anul·lar la nostra cultura pel sectarisme d'uns pocs. Per tot això, només el PP fa del valencianisme polític una reivindicació constant en la seua agenda publica. No podem permetre que Gandia recule en valenciania com ha ocorregut durant aquesta legislatura.

¡Què magnifica ocasió ha perdut el govern d'esquerres i nacionalista de commemorar el 600 aniversari del naixement de la Generalitat del Regne de València!; pocs pobles poden donar testimoni de tan magna grandesa. Vam ser un dels regnes més importants del seu moment, amb un dels parlaments més antics d'Europa, amb una llengua i cultura pròpies i diferenciades. Així que estiguem tremendament orgullosos de la nostra història i conjurem les nostres ànsies de millora per a conquistar un futur esperançador per al nostre poble.

Vixca Gandia! Vixca la Comunitat Valenciana!