Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Del 'soniquete' de Salazar a la inoperància de Morera

Del 'soniquete' de Salazar a la inoperància de Morera

e l soniquete del Sr. Salazar». Així començava l'article d'opinió que la Regidora de Turisme d'Oliva, la Sra. Mireia Morera, escrivia ahir en este diari. Clar que soniquete, clar que sí, i continuaré explicant-li la veritat les vegades que faça falta. No, així no Sra. Morera, per molt que repetisca un miler de vegades la «seua versió», a estes altures, a sols tres mesos d'acabar la legislatura, ningú se la va a creure.

Una vegada més li la torne a explicar, i li demane per favor que escolte, cosa qu, pel que he vist no va amb vosté. Fa ja més de dos anys, des de la Regidoria de Festes de la qual sóc responsable es va decidir iniciar el tràmit per tal de declarar les Calderes de Sant Antoni i la Setmana Santa d'Oliva com a Festes d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. Consultada la normativa s'inicia l'expedient. Segons la llei, sap o devia saber que la Declaració la poden sol·licitar «les entitats locals, així com els organismes, associacions o col·lectius d'índole municipal, provincial o autonòmic, l'objecte i fins dels quals estiguen relacionats amb el certamen, festa o esdeveniment la declaració del qual es pretén, previ acord dels seus respectius òrgans de govern i representació». No és, per tant, una competència exclusiva de la Regidoria de Turisme, com vosté repeteix sense fonament.

Com ja li he dit, fa més de dos anys ens posem en marxa i comencem a elaborar, des de la Regidoria de Festes i amb la col·laboració del personal tècnic del Departament, i també amb la Junta Central de Germandats de la Setmana Santa d'Oliva, que ens va facilitar la documentació pròpia, tot el que l'expedient que s'envie a la Generalitat ha d'incloure: explicació de l'origen històric de la celebració de la Setmana Santa a Oliva, de cada Germandat actual (nombre de confrares, imatges que processonen, etc.), justificació de l'originalitat (informe sobre el Calvari i la Cerimònia del Desenclavament, per exemple), descripció amb textos i imatges de tots els actes, justificació de la seua periodicitat (que avalen cartells i programes de la celebració de diversos anys), justificants de la seua aparició en premsa... Fins i tot incloem un informe sobre el valor patrimonial de la Setmana Santa, realitzat per l'arqueòleg municipal d'Oliva, Vicent Burguera, perquè la declaració també ens diu que es poden aportar «altres dades que el sol·licitant considere d'interés». No ens hem limitat, com vosté diu de manera burlona, a fer-nos «quatre fotos i arreplegar llibres d'anys anteriors». L'únic que no podem realitzar és l'informe que falta, el del Departament de Turisme, per tal de completar l'expedient que acredite «existència en la localitat o àrea geogràfica immediata d'un equipament adequat d'allotjaments i servicis turístics». Un informe que ha de signar la regidoria de turisme, i que no crec que supere més enllà del full d'extensió. Això és el que incessantment li estem demanant des de Festes al departament de Turisme des de fa més d'un any, que és quan vosté, Sra. Mireia, s'assabenta del treball realitzat i que existeix dita declaració. En eixe moment és quan diu que això és cosa seua, que li passem tot l'expedient que nosaltres hem elaborat i que vosté ho tramitarà. Després, jo mateix signe diversos requeriments per escrit a la seua persona, però l'informe mai no arriba. Finalment, en la famosa reunió que vosté menciona del 31 de gener, no del 4 de març, s'acorda que des del Departament de Turisme s'elaboraria «l'informe pertinent que falta» i que conjuntament des de les diverses Regidories de l'Ajuntament sol·licitaríem la declaració.

Així que deixe de dir que la sol·licitud és cosa seua i només seua. El gros de l'expedient ja està elaborat, i no ho ha fet vosté. Aporte el que falta i podrem presentar la sol·licitud, i no patisca que direm que també ha estat obra de la Regidoria de Turisme. Dels dos, o de tot l'Ajuntament, tant se val, que ací el que importa és la Setmana Santa d'Oliva i les Calderes de Sant Antoni. Però no mentisca ni vulga atribuir-se, vosté a soles, un esforç i un mèrit que no li corresponen. Vosté fins ara l'únic que ha fet és tindre paralitzada dita declaració d'Interés Turístic Autonòmic i vore un possible rèdit polític on realment sols existeix, per la meua part, un interés per reconéixer el gran treball que fan els distints festers i confrares per dites festes.

Compartir el artículo

stats