Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PREMIS LITERARIS FALLERS 2019

PREMIS LITERARIS FALLERS 2019

L'acte de lliurament dels premis literaris fallers del 2019 es va celebrar el divendres 22 de febrer al saló d'actes del Museu Faller de Gandia, on el públic, majoritàriament fester, omplia l'espai per assabentar-se de quins eren els poetes i els escriptors guanyadors i quines eren les comissions falleres en el llibret de les quals havien sigut publicades les obres guardonades.

Encetà la gala el Premi de Poesia Joan Climent, el qual arriba enguany a la XVIII edició. El guanyador ha sigut Pere Huerta pel seu poema Hores de flama nova, publicat en el llibret de la Falla Plaça El·líptica. Els presidents de la comissió, major i infantil, i les reines de la falla reberen dalt de l'escenari la dotació econòmica del premi i, a continuació, l'autor fou convidat a pujar per llegir, emocionat, el seu poema guanyador i rebre, després, el trofeu Joan Climent, una figura de bronze a partir d'un disseny original de Raül Todolí i cisellada per l'escultor Arturo Fenollera, del departament artístic de Bronces Jordà.

Les poesies de Pere Huerta havien estat ja, en les edicions del premi Joan Climent del 2017 i 2018, damunt de la taula guanyadora i foren declarades finalistes. Huerta es declara autodidacta, apassionat de tota creativitat artística, la qual conrea des que era adolescent. És fotògraf, autor teatral, poeta i, també, professor d'angles, espanyol i valencià. Com a fotògraf artístic, la seua obra ha estat exposada ací, a la Comunitat Valenciana, i també, en ocasions, en altres lloc de l'Estat. Imparteix cursos i tallers de fotografia creativa. És autor d'assajos, narracions i texts de dramatúrgia estrenats a València, Gandia i Madrid. El proper dia 9 de març estrenarà una obra, Grotowski, amb motiu de la clausura de l'edició d'enguany del Certamen de Teatre Amateur Ligorio Ferrer. L'obra, escrita expressament per a este acte i dirigida per ell, és una reflexió sobre el teatre.

El segon premi del Joan Climent 2019 fou per al poema Luxuria de la geografia d'afectes, de José Manuel Prieto, publicat en el llibret de la Falla Roís de Corella, els presidentes i les reines de la qual reberen dalt de l'escenari el premi economic. L'autor no hagué de pujar, ja que, com a regidor-delegat de l'Ajuntament de Gandia en les falles, estava tota la cerimònia allí dalt, acompanyant les fallers majors, Laura Puig Martí i Júlia Perles Moncho, i al president de la Federació de Falles JLF de Gandia, Telmo Gadea. Prieto, enmig de la sorpresa, va llegir el seu poema i va rebre la felicitació i l'aplaudiment del públic. Prieto és llicenciat en Periodisme per la Universitat de València i estudia en l'actualitat el grau de Dret. Sent molt jove compartírem espai d'opinió en Radio Gandia de la Cadena SER i copsava, aleshores, escoltar el que deia, com ho deia i amb la rotunditat que ho feia. És l'autor de dos llibres publicats de poesia i com escriptor ha sigut l'autor de ponències, discursos i documents de caràcter programàtic. Lligat al món de les Falles, no hi hagut tasca de tarannà editorial que no haja fet en una comissió o en la Federació de Falles. Destaca la seua trajectòria política dins del Partit Socialista del País Valencia-PSOE i és en l'actualitat el tinent d'alcalde d'Administració, Modernització i Govern de l'Ajuntament de Gandia, sent el Portaveu del Grup Municipal Socialista.

En esta edició, el secretari general de la Federació de Falles, Òscar Morant, va llegir l'acta on es reflectia que havien sigut els poetes i les poesies finalistes: Tabú, d' Alba Fluixà, i Jo Vinc mut de fulles sàvies, d' Abel Dàvila Sabina, els dos publicats en el llibret de la Falla Sant Nicolau Mosquit.

Tancà el protocol del Joan Climent el president de l'Associació Cultural Premi Iaraní, Pasqual Molina, qui després de congratular-se per l'elevada participació d'enguany, 53 poemes, i la seua qualitat remarcable, donà l'enhorabona als poetes guanyadors i finalistes així com a les comissions guardonades, encoratjant-les a continuar participant en el premi que és el camí que un dia traçà Joan Climent, el camí de millorar la poesia que es feia en els les llibrets de les Falles de Gandia.

Seguidament es lliurà el Premi al Millor Article de Llibret de Falles que atorga l'Ajuntament de Benirredrà. El primer premi fou per l'article Le voyage i el fum, de Xavier Ródenas Mayor, publicat en el llibret de la Falla Carrer Major i Passeig. I el segon premi fou per a l'article Falles com petjades en la sorra, de Jesús Peris Llorca, publicat al llibret de la Falla Beniopa.

Xavier Ródenas, és en l'actualitat el regidor delegat de Gestió Responsable del Territori de l'Ajuntament de Gandia i ja fou el guanyador del segon premi d'este guardó en l'edició de l'any passat. Feu un parlament amable recordant els seus pares com a activistes de la festa fallera i animà a riure's de nosaltres mateixos, que era el que ell volia retratar en el seu article.

Jesús Peris és filòleg i professor universitari, a més a més, president de l'Associació d'Estudis Fallers de Valencia „és el meu president„ i porta anys vinculat a les falles gandianes col·laborant en els seus llibrets (ja fou el guanyador d'este premi el 2016, també amb el llibret de la Falla Beniopa), i este any és l'autor de les poesies del monogràfic El batec de la Festa inclòs en el Foc i Flama.

Loles Cardona, alcaldessa de Benirredrà, entregà els guardons i les recompenses econòmiques als autors i als presidents de les comissions guanyadores. Foren finalistes del Premi Benirredrà de Narrativa: Joan Negre per l'article El temps passa, la música sobreviu, publicat al llibret de la Falla Avinguda República Argentina, i Anna Rubio per l'article Mireu si he conegut terres, publicat al llibret de la Falla Vilanova.

L'alcaldessa Cardona, en el seu discurs recordà lligams, afectes i voluntats de continuar treballant junts, Benirredrà i la Federació de Falles, en la literatura fallera en llengua valenciana.

El Centre d'Investigacions Comarcals Alfons el Vell atorgà el Premi a la Millor Qualitat Literària Global d'un llibret de falles al publicat per la Comissió de la Falla de la Sagrada Família Corea. El jurat havia destacat, també, per la seu vàlua els llibrets de la Falla Màrtirs i el de la Falla del Prado. Lluís Miret, director del CEIC, reafirmà l'interès de la institució de col·laborar amb tota la xarxa social de la comarca, i en especial amb les falles, considerades com la més important manifestació cultural popular a la nostra ciutat.

Compartir el artículo

stats