Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Rosa Font guanya amb «Celobert» el 39 Senyoriu d'Ausiàs March de Beniarjó

L'escriptora empordanesa presenta un poemari que definix com un «homenatge a la paraula i a la seua força creadora». El regidor Joan Francesc Simó alerta dels perills que amenacen el valencià

Rosa Font guanya amb «Celobert» el 39 Senyoriu d'Ausiàs March de Beniarjó

Un homenatge a la paraula i a la seua força creadora. Aixina ha definit Rosa Font i Massot el poemari, de la que és autora, que acaba de guanyar el premi Senyoriu d'Ausiàs March de Beniarjó en la seua trenta-novena edició.

El llibre, titulat Celobert, està format per 53 poemes, i es dividix en quatre parts. Segons indica l'autora, nascuda l'any 1957 a Sant Pere Pescador, en la comarca de l'Empordà, la seua gènesi es remunta a fa dos anys, quan va començar a reunir els poemes que han acabat integrant-lo.

El nom de Rosa Font no és una novetat en el món de la poesia. Ben al contrari, els seus primers treballs es remunten al 1989, i entre els premis que ha rebut figura, en terres valencianes, el Festa d'Elx per Llum primera, publicat per 3i4 l'any 2005.

Respecte a Celobert, amb el que acaba d'aconseguir el Senyoriu d'Ausiàs March, Rosa Font ha teixit una espècie de metàfora de l'espai de la creació que, segons diu, «rep llum i il·lumina», amb el que, a través dels versos, conduïx al lector «a atrapar el que és invisible a través de la paraula». És, afegix l'autora, un homenatge a la paraula reveladora.

Present en el lliurament del premi, que es va celebrar ahir de vesprada a l'Auditori de Beniarjó, Rosa Font es mostrà satisfeta per dos motius. En primer lloc digué que el guardó «és molt important pel nom, donat que Ausiàs March és un referent de totes les lletres catalanes», i, en segon lloc, per la satisfacció d'arribar a Beniarjó i comprovar que el llibre, editat per 3i4, ja està publicat.

Segons informà Joan Francesc Simó, regidor de Cultura de Beniarjó, a la 39 edició del premi es van presentar 63 obres escrites en valencià, de les quals 29 procedien d'autors residents a Catalunya, 28 a la Comunitat Valenciana, 4 a Mallorca i 2 a Andalusia. El jurat estava format per Teresa Pascual, Ricard Garcia, Joan Navarro, Josep Lluís Roig i Pau Sif.

El regidor Simó també va aprofitar el seu parlament per fer una defensa del valencià davant de fets que considera que són amenaces a l'ús de la llengua pròpia. El responsable municipal alertà de les propostes polítiques per a reduir el valencià en el sistema educatiu i en l'Administració o les propostes per tancar els mitjans de comunicació que s'expressen majoritàriament en valencià, com és À Punt. «Per matar a una persona només cal deixar-la sense menjar i aigua. I això mateix volen fer alguns amb el valencià, arraconant-lo cada vegada més en l'àmbit social», sentencià Simó.

A la gala d'anit va actuar el cantautor Pau Alabajos, i hi van assistir el president de la Mancomunitat de la Safor, Tomàs Ferrandis, i el diputat Voro Femenia.

Compartir el artículo

stats