El col·legi públic José Pedrós de Piles ha participat recentment en un projecte europeu a Malta. Esta iniciativa ha estat cofinançada per la Unió Europea per mitjà del programa Erasmus +.

En aquesta convocatòria els centres de la Comunitat Valenciana han tingut una forta participació, la qual cosa ha permés una obertura dels centres valencians al continent europeu, així com un intercanvi d'experiències que afavoriran una millora en la qualitat educativa.

La mobilitat de quatre docents s'ha desenvolupat en el col·legi Newark School de Sliema (Malta), on han realitzat un treball d'observació i col·laboració amb el centre d'acollida.

La major part de les activitats realitzades s'han basat en l'observació de la metodologia CLIL (Content and Language Integrated Learning).

La clau d'aquesta metodologia és que l'alumnat adquirisca coneixements sobre matèries no lingüístiques a l'hora que està en contacte, aprèn i utilitza una llengua estrangera.

Esta pràctica educativa s'ha revelat certament efectiva en tots els cicles educatius, des de la primària fins a l'educació superior, i el seu èxit va augmentant des de fa més d'una dècada.

L'experiència ha partit d'un context d'àmplia diversitat. Al centre visitat conviu alumnat de 36 nacionalitats diferents.

A partir de característiques comunes al centre de Piles (diversitat cultural i lingüística) s'ha observat com treballen, per aconseguir l'objectiu de millorar la competència lingüística del alumnat.

Altre aspecte que s'ha treballat és el fet de com, mitjançant la gamificació i el joc, es produeix una assimilació més amplia dels continguts. En aquest sentit, el professorat ha intercanviat experiències i eines per fer més significatiu l'aprenentatge.

Aquest projecte ha permès al professorat establir vincles amb la institució d'acollida per a posterior col·laboracions.