Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Literatura

El gandià Rafa Gomar guanya el Premi Literari Soler i Estruch de Castelló de la Ribera

La obra guardonada, "Dissabte, jazz", descriu la història de 2 persones que viuen una segona oportunitat i queden per anar a un concert de jazz

El gandià Rafa Gomar guanya el Premi Literari Soler i Estruch de Castelló de la Ribera levante-emv

«Dissabte, jazz», de l'escriptor de Gandia Rafa Gomar, és l'obra guanyadora del Premi Literari Soler i Estruch. El premi de literatura catalana és convocat per l'Ajuntament de Castelló de la Ribera, i està dotat en 2500 euros, la publicació de l'obra premiada a la col·lecció Miratges d'Edicions del Bullent, a més d'una escultura de metall realitzada per l'artista Josep Alfonso. Enguany s'han presentat 36 originals.

A «Dissabte, jazz», Roser i Enric són els protagonistes, dues persones que viuen una segona oportunitat en la vida i han quedat a la nit per anar a un concert de jazz. Aquesta és una novel·la col·lectiva on transiten multitud de personatges de la vida quotidiana d'una població. A través de Roser i les activitats que realitza un dissabte qualsevol, s'expressen els dubtes, les certeses, les pors, les misèries i les grandeses d'unes persones ubicades en el present, cosa que va conformant un mural de pinzellades vitals, històries de les persones que van creuant-se en el seu camí. Tot plegat, amb música de jazz.

L'autor ha comentat que «per a un escriptor com jo, que estic més abocat a la narrativa curta que no a la llarga, trobar un certamen com el Soler i Estruch és la concreció d'un premi absolutament necessari i imprescindible. Hi ha molts premis d'un sol conte, però ben pocs d'un llibre de contes. Hi ha molts pocs premis destinats a la novel·la curta, una distància que al llarg de la història de la literatura ha generat obres mestres i, tanmateix, continua relegada».

Rafa Gomar (Gandia, 1955). Va cursar els estudis de Magisteri i els de llicenciat en Ciències de l'Educació a la Universitat de València. Va exercir de mestre en l'escola pública 6 anys, també va ser professor de Llengua i Literatura Catalana en els cursos de l'ICE a la Marina Baixa i a València.

La seua trajectòria literària se centra en el gènere narratiu, tot i que també ha conreat la poesia amb la publicació d'obres com ara Les quotidianies d'Arístides (1981), I Premi Abril de Benidorm; I nosaltres com la pols dormíem dins d'un calaix (1984); Saxo, guardonada amb el VIII Premi de Poesia Felip Ramos, en 1987 i Gandia-Port, un llibre que combina poemes amb les fotografies de Pep Aparisi.

És autor de tres dietaris, ha publicat cinc llibres de contes i també és l'autor de quatre novel·les, entre les que destaca Andròmines (2009), que va obtenir el XXXVIII Premi Octubre Andròmina.

Des de 2012 ha sigut l'organitzador, juntament amb l'IMAB, de la Nit de Contes al Palau i, des de 2019 és president de l'associació d'escriptors Saforíssims, SL.

També ha col·laborat en revistes com ara: Papers de Cultura, Boom, Saó, El Temps, Caràcters, Serra d'Or o l'Aiguadolç entre altres.

Compartir el artículo

stats