Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La situació a Catalunya

La situació a Catalunya

l'Associació Republicana de la Safor (ARS), arran de la sentència del Tribunal Suprem sobre els esdeveniments que van ocórrer a Catalunya l'any 2017 i que desembocaren en la declaració d'independència, considera que l'origen del problema està a la Constitució de 1978, que no recull adequadament el caràcter plurinacional de l'Estat Espanyol. La Constitució Monàrquica de 1978, que culmina la reforma política del franquisme iniciada en 1976, va ser un pacte necessari però que manca d'alguns problemes de legitimitat d'origen i, entre d'altres, la caòtica estructura territorial de l'estat. Tanmateix, la Constitució sí que manifesta l'existència de nacionalitats, però sense que eixa realitat es transforme en una realitat jurídica diferencial, com ho seria, per exemple, amb un estat federal.

A més, el desenvolupament posterior de la Constitució no ha solucionat el problema i s'ha arribat a una ruptura del consens amb la sentència sobre l'Estatut català del 2011. Des de llavors ha mancat en el Govern d'Espanya voluntat política i disposició al diàleg per a solucionar l'encaix constitucional de Catalunya, la qual cosa ha anat augmentant la tensió i l'allunyament continu dels posicionaments polítics que han desembocat en les actuacions il·legals de les autoritats catalanes l'any 2017, que han estat tan durament castigades per la sentència del Tribunal Suprem.

Com a republicans, defensem els valors de llibertat, fraternitat i igualtat; i vetlem per la llibertat dels pobles, pels valors de tolerància, de llibertat d'opinió, de reunió i de manifestació.

Dit açò, l'Associació Republicana de la Safor rebutja qualsevol acte violent, com els que s'estan produint actualment a Catalunya, per a aconseguir finalitats polítiques i lloa i recolza les manifestacions pacífiques del poble català per a expressar la indignació davant la sentència del Tribunal Suprem i reivindicar els seus drets com a poble.

Demanem a les autoritats de l'Estat que inicien ja un diàleg polític sense condicions prèvies per cap de les parts, que facilite un acord que arreplegue les aspiracions democràtiques i nacionals de la majoria del poble català, tot i que això supose efectuar modificacions en la Constitució.

Que l'acord esmentat incorpore també una solució digna per als presoners catalans per a que s'inicie un període de concòrdia sense odis a Catalunya.

Que les forces conservadores espanyoles, malgrat que sabem la seua disposició a la utilització de la disputa territorial amb Catalunya per a excitar el nacionalisme espanyol, demanem que s'esforcen en tindre una visió a llarg termini a la fi de facilitar la solució d'aquest conflicte, perquè, si no, pot anar podrint-se i comportar a la llarga solucions amb involució democràtica.

Compartir el artículo

stats