esta setmana estem patint un nou episodi del calvari que vivim les veïnes i veïns de les comarques de la Safor i la Marina Alta pel que fa al Tren Gandia-Oliva-Dénia, des que la Generalitat Valenciana aprovara els primers projectes, ara fa dues dècades.

El Ministeri de Foment ha començat a comunicar als ajuntaments afectats que s'ha obert un nou període de consultes públiques perquè ha introduït modificacions en l'Estudi Informatiu publicat en 2016. Segons la informació que se m'ha fet arribar per fonts oficials, dites modificacions han estat introduïdes per facilitar la tramitació de les Consultes Ambientals i el Projecte de Traçat de les Fases I (Cullera-Gandia-Oliva) i II (Oliva-Dénia), sobretot pel que fa al desdoblament de la línia Cullera-Gandia.

Entre els canvis més siginificatius, s'eliminen els baixadors previstos al Verger i Ondara, s'estableix una via única entre Oliva i Dénia, tot mantenint la doble via entre les estacions de Cullera i Oliva. Continua descartant-se un baixador a Bellreguard, es qüestiona l'estudi de demanda i viabilitat de la Generalitat Valenciana per sostindre que el tren no serà rentable, i no es contesten les al·legacions que realitzaren la Generalitat, els ajuntaments afectats, i altres entitats en agost de l'any 2016.

Esta comunicació ha arribat per sorpresa i sense previ avís -a l'Ajuntament d'Oliva encara es té constància formal- ni per part del Ministeri de Foment ni per part de la Generalitat Valenciana, que tenen constituïda una comissió bilateral precisament per a esta qüestió. Tot això quan portem quasi 2 anys i mig esperant la resposta a les al·legacions, la Declaració d'Impacte Ambiental i l'aprovació del Projecte de Traçat amb un mutisme total respecte a la tramitació de dits expedients. De manera que novament s'ha generat malestar entre els responsables municipals, alcaldesses i alcaldes, i altres representants de la societat civil.

Per tot això, de de fa temps vinc defensant que el Tren de la Costa és una infraestructura suficientment important com per a disposar d'una comissió de treball i de seguiment. Comissió que hauria d'abordar tots els aspectes claus, la seua coordinació, i funcionar com a corretja de transmissió de la informació entre el Ministeri, la Conselleria, els ajuntaments i la societat en general (article «Volem el Tren i donem llum», Levante-EMV de 24 de desembre de 2017).

En febrer de 2018, dos mesos després que tots plegats aconseguírem que la Fase 1 del Tren de la Costa formara part del Pla Director de Millora del Servei de Rodalies de la Comunitat Valenciana, amb la prolongació Gandia-Oliva valorada en 120 milions d'euros, però ben conscients que només érem a l'inici d'una carrera de fons amb nombrosos obstacles per superar, els alcaldes de Gandia, Dénia i Oliva ens vam reunir amb l'aleshores Consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per sol·licitar-li la creació de dita comissió de treball.

De fet, el mateix 8 de febrer de 2018, en acabar la reunió, la Conselleria va anunciar la creació d'una comissió amb els ajuntaments per al seguiment del Tren de la Costa. Recorde que en aquell moment fins i tot es va arribar a parlar d'organitzar-la en funció de les quatre fases que preveu el projecte. Malauradament, la comissió no s'ha format i encara estem esperant. I no serà perquè no he insistit de manera reiterada als responsables de la Conselleria, de l'etapa anterior i de l'actual.

La manera en què gestionem este nou episodi del llarg i sinuós camí per fer realitat el Tren Gandia-Oliva-Dénia és molt important per donar-li un impuls renovat i aconseguir el millor projecte possible per a les nostres comarques. Posem-nos les piles, fem-nos el propòstit d'aprofitar esta nova oportunitat i transformar la sensació de desídia en il·lusions renovades.