Recentment, vaig tindre la satisfacció de poder viure en primera persona, en companyia de l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, el lliurament de les claus de 33 habitatges de propietat municipal, en règim de lloguer amb opció a compra, de l'antic barri de Simancas. Es tracta d'uns habitatges que se sumen als 40 en règim de lloguer que l'Ajuntament ja va atorgar a principis d'any.

Va ser emocionant vore amb els meus propis ulls com 33 famílies de Gandia havien eixit amb un somriure i cares de felicitat de l'Oficina Municipal d'Habitatge, a la plaça del Tirant. Enguany hem pogut solucionar la situació a 73 famílies, però queda encara molt per fer. Per això, vull reafirmar el compromís del Govern local del qual forme part, perquè totes les demandes en matèria d'habitatge que té la nostra ciutat puguen ser ateses en un futur.

Gandia és una ciutat que creu en la vivenda pública com a un dret constitucional i bàsic en una societat justa, i que vol la millora de la qualitat de vida per als seus ciutadans. Per tant, és primordial que durant la present legislatura continuem treballant en esta línia, perquè els gandians tinguen accés a una vivenda digna. D'esta manera, reforçarem i ampliarem els habitatges de protecció oficial per a respondre als problemes concrets que s'estan vivint a hores d'ara a la nostra societat, amb unes grans dificultats per accedir a una primera casa en condicions.

Actualment, les tendències del mercat impedixen que una part de la població puga accedir a un habitatge. En este context, resulta imprescindible que des dels organismes públics portem a terme polítiques per a defensar este dret fonamental. Perquè tindre una casa pròpia, consolida una família i unix una llar.

Som conscients que, des que es va iniciar el projecte de Simancas fa una dècada, hi ha hagut contratemps. Tan sols hem de recordar que en 2012 es van paralitzar les obres en entrar la constructora encarregada del projecte en concurs de creditors i, en 2016, l'Ajuntament va haver de signar un altre conveni amb la Generalitat Valenciana que va permetre la finalització del complex Simancas. De vegades, les coses no ixen a la primera i com els governants volgueren. Però l'important, és arribar a la meta.

Sens dubte, ha sigut emocionant poder compartir amb la ciutadania el moment del lliurament de les claus, en el qual es complix tot un desig. Tan sols per això, paga la pena ser regidora del Consistori gandià. Crec que disposar d'una casa és el somni moltes persones; el somni de tota la vida. Hem de pensar que la major part d'estos veïns abans vivien de lloguer, en casa dels pares, en pisos compartits... No és el mateix eixa situació inestable, que viure en casa d'un mateix, amb tot el que açò comporta.

Quan vaig estar present en l'acte de lliurament de claus, em va sorprendre com una de les preocupacions dels adjudicataris era donar-se d'alta de la llum i l'aigua com més prompte millor. Per no parlar de les reaccions dels més menuts de la casa, amb comentaris que em van captivar. Sempre mantindré en la meua memòria la pregunta que em va fer un xiquet de set anys, simpàtic i molt espavilat, que volia saber si arribaria a temps per a muntar l'arbre de Nadal en el pis que li acabàvem de lliurar. Amb açò, està tot dit i sobren les paraules.

Estem immersos en unes festes entranyables, que enguany seran especials per a les persones que ja poden fer vida a Simancas. Este Nadal, les famílies que ja compten amb una vivenda a l'antic barri de Simancas, a la fi podran brindar acompanyats dels éssers més estimats en les seues noves cases. El brindis de l'Any Nou serà ben diferent per a ells, experimentant noves sensacions. I és que tenien un somni que, al final, han pogut fer realitat.