el simbolisme líric de J. Jongen (qui fora director del Real Conservatori de Brussel·les) sintetitza a la perfecció la idiosincràsia de la música belga. Des del principi la Elegie Nocturnale ens transporta a mons ja viscuts, a paisatges ja vistos i ens convida al somni perpetu d'un altra realitat, ara realitat artística. A continuació, el Trio nº1 de qui va ser el descobridor de Bach ens contagia súbitament d'optimisme. El seu lirisme contingut, junt amb la quasi perfecta dosi de clímax i anticlímax del discurs, ens porta per camins segurs, i amb Mendelsshon, ens deixem anar.

La segon part va estar dedicada al Trio nº 2 de Schubert. Una peça magistral del repertori que ens revetlla eixe compositor visionari, líric fins l'extrem, que no abandona la nostàlgia com a punt de partida. És un Schubert que arreplega -en esta última obra publicada- part del món oníric que enceta ja en el quartet la Mort i la Donzella. El joc de textures entre violí, violoncel i piano ens atrapa i fa d'esta obra una peça total que explora nous camins, nous àmbits sonors, amb un Andante d'una bellesa melòdica memorable (un dels temes musicals de la película Barry Lyndon, de Stanley Kubrick).

La interpretació del Trio Grumiaux no va poder ser millor: intensitat expressiva, perfecció tècnica, i sobretot, eixe elegant so que han passejat per les millors sales d'Europa, Estats Units i Àsia, rebent Diapasons d'or pels seus enregistraments discogràfics.

Un luxe i un privilegi escoltar-los a la Casa de cultura de Gandia, en directe. Com a bis ens van regalar el Scherzo del mestre de composició de Rachmaninov; Anton Arenski. Una delícia russa.

Per al proper més d'abril Pro Música ha preparat el concert especial 25 aniversari amb el patrocini especial de l'Ajuntament de Gandia, que conptarà amb un altre grup emblemàtic i que fa del virtuosisme la seua senya d'identitat: Ensemble Victoria de Moscou. El proper 24 d'abril l'espectacle està servit. A Gandia!