Davant l’elevada xifra de turistes nacionals que arriben, encara hui, a Gandia per apurar els dies de vacances, l’Ajuntament de la localitat ha decidit perllongar la temporada estival al llarg de tot el mes d’octubre. El regidor de Turisme de l’Ajuntament de Gandia, Vicent Mascarell, respon a Levante-EMV i fa balanç del que ha sigut la temporada turística més atípica dels darrers anys, degut a la crisis sanitària provocada pel coronavirus.

Per què s’allarga la temporada d’estiu?

Gandia aposta per mantenir els serveis d’arena més enllà del mes d’octubre, atenint a la gran demanda que estem rebent de segons residents que arriben des del centre d’Espanya i que van a quedar-se les properes setmanes a la ciutat. Açò ens ha obligat, d’una forma satisfactòria, a cobrir aquesta demanda amb un servei de neteja, vigilància i seguretat al llarg de tot el mes d’octubre.

Quin balanç fa de la temporada turística d’estiu?

Ha sigut una temporada atípica, amb molts alts i baixos, com no podia ser d’altra manera. Gandia, degut a les seues característiques -tindre una platja gran, residencial i amb molta fidelitat-, ha pogut aguantar més que moltes altres destinacions que estaven condicionades per el turisme internacional. Ser un turisme madur i de referència ha sigut una fortalesa i ens ha garantit aguantar en l’estiu.

El turista nacional ha sigut sempre més fidel i, en aquestes circumstàncies, ha sigut la xarxa que ha permès que el turisme aguante a la nostra ciutat, i a la resta d’Espanya. El que en altres circumstàncies podria haver sigut una debilitat (tindre un percentatge tan alt de turisme nacional), en aquest cas ha sigut una fortalesa. El turisme espanyol ha continuat confiant en la nostra ciutat i ha garantit la continuïtat de la temporada turística.

"Ser un turisme madur i de referència ha sigut una fortalesa"

Per què és tan fidel el turisme nacional?

Degut a que Gandia és un destí molt previsible. La gent que ve a Gandia sap el que hi ha: tenim la platja més gran i ampla de tot el Mediterrani i som un destí de molta qualitat en els serveis d’arena. En aquest sentit, no hi ha cap platja urbana en el Mediterrani amb els serveis, la quantitat de banderes blaves i les garanties que ofereix Gandia. El turista nacional sap que mai fallem.

Panoràmica de la platja de Gandia aquest estiu. Levante-EMV

Quines mesures polítiques han adoptat per a que la temporada anara de la millor manera possible?

Hem intentat mantindre la qualitat i la seguretat com a principal bandera, amb una gran campanya de promoció. Hem treballat molt el turisme fidel, amb una crida a tots aquells que coneixien Gandia. A més, vull donar les gràcies a l’hostaleria i a tots els professionals del sector, que han aconseguit que la temporada haja funcionat, tot i els alts i baixos que ha portat la pandèmia.

Tenen mesures per a pal·liar les pèrdues que ha tingut el sector turístic?

Gandia va ser la primera ciutat en destinar una ajuda específica i extraordinària al sector turístic. A més, en la propera junta del govern s’aprovarà destinar 400.000 euros al sector hoteler i turístic de la ciutat. Pense que molts pocs ajuntaments de les nostres característiques han impulsat mesures d’aquesta magnitud i ho hem fet d’una forma segura.

"Gandia va ser la primera ciutat en destinar una ajuda específica i extraordinària al sector turístic"

Com ha sigut la relació amb el sector turístic i de l’oci?

Ha sigut una relació de molt de diàleg, comprensió i empatia. L’administració s’ha relacionat com mai amb el sector i, des del primer minut, el diàleg amb el sector turístic ha sigut el gran aliat en els mesos de quarantena, així com essencial per a poder encertar i corregir els errors que hem pogut cometre. La línia d’ajudes, de fet, naix d’una demanda evident per la seua part.

La ciutat té un certificat de Turisme Segur. Açò és molt important, no?

Sí, açò ve a avalar el treball que hem fet. És una garantia més de que es pot vindre a la ciutat i que tant la platja com els serveis compleixen amb totes les normes sanitàries. Compartim aquest certificat conjuntament amb un parell de ciutats més de València, que garanteix la seguretat de la platja i que hem fet tot el que estava en les nostres mans per continuar sent-ho. Estem molt satisfets.

L'oci nocturn de Gandia permaneix tancat per ordre de les autoritats sanitàries.

L’oci nocturn ho està passant molt mal. Les mesures restrictives, a pesar d’estar mal vistes, són necessàries?

Des del primer moment, nosaltres hem confiat en fer allò que ens indiquen les autoritats sanitàries, que són les que prenen les millors decisions. No ens queda altra que complir escrupolosament amb la normativa.

Per altra banda, pense que l’oci ha de canviar mentre el virus estiga present. L’oci no es pot circumscriure a la nit, els espais tancats ni al consum d’alcohol. Hem de parlar d’un oci en el sentit ampli, que abaste les 24 hores del dia i vaja molt més enllà del alcohol, la música i les discoteques. Hem de canviar també els nostres vicis i costums.

Caldrà fer un poc de pedagogia...

Evidentment, cal pedagogia, empatia i paciència.

Te puede interesar:

Per últim, com valora el comportament dels ciutadans en línies generals?

En Gandia sols podem tindre bones paraules cap a tots aquells que ens han visitat, salvant excepcions. Hem apostat per la responsabilitat individual per a guardar les distàncies i ha estat un èxit. Tan sols cal passar-se qualsevol dissabte o diumenge per la platja de Gandia per veure com la gent segueix la normativa.