Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L’RRRR! Festival de Gandia, un model de cultura sostenible

Les activitats s’han dut a terme del 13 al 30 d’octubre al Teatre del Raval

A l’esquerre, un taller de reciclatge a la porta del Teatre del Raval de Gandia. A la dreta, una de las actuacions musicals que s’han exhibit durant el festival. | LACASACALBA

L’RRRR! Festival de Gandia, un model de cultura sostenible

L’RRRR! Festival d’Art i Reciclatge conclou la seua 5a edició a Gandia. El festival, organitzat per LaCasaCalba amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia, va començar en 2016 i des d’aleshores s’ha convertit en un referent singular al País Valencià i a l’Estat amb la presentació de propostes artístiques que naixen a partir de les 4R: Recuperar, Reduir, Reutilitzar i Reciclar.

Del 13 al 30 d’octubre s’han presentat al Teatre del Raval diferents propostes artístiques innovadores que combinaven l’art i el reciclatge amb la reflexió sobre la problemàtica global existent al voltant de la generació i la gestió de residus des d’una perspectiva crítica, lúdica i participativa.

«Pensem que és necessària la revisió dels actuals hàbits de vida que ens han abocat a la crisi social que estem patint amb aquesta pandèmia», afirma Francesc Burgos, director artístic del Festival i impulsor de LaCasaCalba. «És evident, i així ho confirmen els darrers informes elaborats per l’ONU, que aquest no ha sigut més que el primer capítol derivat de les conseqüències del canvi climàtic, del col·lapse que ve si no canviem ja de manera radical la nostra forma de vida», conclou Burgos.

La manera oberta i optimista d’entendre el canvi de paradigma de les societats postindustrials que planteja aquest festival es manifesta en les activitats programades que posen en valor tot allò rebujatble, els residus, d’una manera creativa amb la realització de tallers com els d’enguany a càrrec de la Factoria Artis3, amb els quals els participants han creat unes màscares fetes amb ampolles de plàstic, xarxes, tapons i restes de cordes i filferro. Tots aquests rebutjos han estat recollits aquest estiu amb els materials que ha expulsat el mar com a conseqüència de la darrera gota freda. També s’han creat uns quadres fets amb aquestes restes marines basats en la gama de colors dels contenidors del reciclatge: groc, verd, blau i negre, com un clam a la contaminació al medi ambient.

«El mar, que és el gran abocador antropogènic de la humanitat, és el gran oblidat de la contaminació en contraposició al que podem tirar entre bancals i abocadors incontrolats que resulta més visibles. El mar, però, als nostres ulls, no manifesta la vertadera situació calamitosa en què es troba a nivell ambiental i a la que, desgraciadament, hem col·laborat els humans amb anys i anys de tràfec marí», lamenta Burgos.

Inicialment el festival tenia previst realitzar enguany una edició antològica de les quatre anteriors però amb les limitacions de la pandèmia només s’han pogut recuperar dos de les produccions: l’espectacle Plàstic-tic-tic!, a càrrec d’El Triangulista, primera producció de la companyia resident al Teatre del Raval i el concert participatiu Truna X3, a càrrec de Dr. Truna qui, que a més a més, ha convidat el públic a apropar-se als seus instruments electroacústics i ha dirigit també el seu imaginari estètic als mestres i professors de les comarques centrals amb el curs plantejat a través del Cefire de Gandia. Els instruments reciclats han sigut també la base de l’actuació dels alacantins Resonante BasuBand amb l’actuació Planeta Sònic, demostrant que es pot fer bona música amb una mica de creativitat.

També s’ha comptat amb el discurs engrescador de l’activista ecofeminista Yayo Herrero (Madrid) qui de manera didàctica i apassionada, va transmetre la necessària transformació dels hàbits de vida, una revolució compatible amb la diversió.

Al festival s’ha representat també l’obra Nautilus, de la companyia valenciana La Negra, un dels espectacles més trencadors i innovadors de l’actual escena espanyola que ha recollit diversos premis entre ells el Premi FETEN 2020 per la seua proposta original per la sensibilització mediambiental. L’espectacle, una versió actualitzada del clàssic 20.000 llegües de viatge submarí, de Jules Verne, aborda tota aquesta problemàtica ambiental a través d’una peixera on es manipulen diferents objectes i residus en un clam a la destrucció dels oceans per part de la humanitat.

La vessant més reflexiva i conscienciadora es va plasmar amb la projecció de Out of plàstic, de Cleanwave.org (Illes Balears), llargmetratge que ha obtingut diversos reconeixements com a millor pel·lícula ambiental i que llança una crida a l’exigència de reaccionar a l’alarmant amenaça de la contaminació de plàstic en tots els aspectes de la vida.

«Estem molt satisfets amb aquest model de festival perquè pensem que té molt de futur. De fet, tots els nostres projectes artístics són de proximitat i estan ideats des de la perspectiva humanista i de la sostenibilitat i per això els hem pogut desenvolupar malgrat aquest any pandèmic. Aquesta és la nostra reivindicació, crear formats culturals que són el present i el futur més enllà dels focs d’artifici grandiloqüents que enlluernen a la majoria», raona Francesc Burgos.

El festival compta amb el recolzament de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura, Sempre Teua, Diputació de València, Turisme Comunitat Valenciana, Ecoembes. Mediterranew Musix i el Teatre del Raval de Gandia.

Compartir el artículo

stats