El Mirador del Serpis acollirà un any més la Festa Estellés Gandia que enguany arriba a la seua onzena edició. Es tracta del recital poètic i musical popular que ret homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés (1924-1993), una de les figures literàries valencianes més destacades del darrer segle.

Serà demà dissabte, 7 de novembre, a partir de les 12 hores, organitzat per Saforíssims, Societat Literària, amb la col·laboració del departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia i Compromís per Gandia. L’acte s’emmarca també dins de la Setmana Literària que organitza l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (l’IMAB).

Hi comptarà amb l’actuació musical de Yeray Calvo, el vocalista del grup Novembre Elèctric.

Coordinaran l’acte els escriptors Verònica Pérez Lloret i Jesús Peris Llorca.

Malgrat la amenaça de la crisis sanitària de la Covid, des de Saforíssims anuncien que la Festa Estellés Gandia podrà tirar-se endavant amb totes les mesures de seguretat, que consisteixen en que un equip que s’encarregarà de desinfectar les cadires; un aforament reduït a 50 persones, les quals podran respectar la distància de seguretat a l’aire lliure (com sempre s’ha fet); i per a qui no puga acudir-hi s’anuncia, també, que l’acte serà transmés en streaming.

Saforíssims agraïx la preocupació de l’Ajuntament de Gandia que ha donat suport. La cultura passa per moments molt difícils perquè mai no acaba de desaparèixer el perill que l’envolta, però les iniciatives segures ara poden, de moment, seguir espentant-la. Portar la poesia, encara que siga un dia, als carrers de Gandia és també un símbol d’esperança. «Com un ram, una esperança», deia Estellés.

Cal recordar que són nombroses les poblacions valencianes que celebren des de fa 11 anys la Festa Estellés, la qual pretén ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia.

La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (4 de setembre) i s’inspira en el «Burns Supper», una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular. Va ser la manera com els escocesos celebraven el naixement del seu poeta el que animà l’escriptor Josep Lozano a convocar la primera Festa Estellés el 2010.