Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Trajectòria

Trajectòria

D ijous passat, la Societat de Foment d’Agricultura, Indústria i Comerç de Gandia va lliurar el seu Premi a la Trajectòria Cultural d’una persona o entitat de la Safor, que en este any ha sigut atorgat a l’Il·lustríssim Senyor Alberto Peñín Ibáñez, gandià i prestigiós professional i docent d’arquitectura i urbanisme.

Este premi va ser instaurat per Foment d’AIC, l’any 2017, com a adhesió de la institució al nomenament de Gandia com a la primera Capital Cultural de la Comunitat Valenciana. Aleshores la idea fou la creació d’un reconeixement a la trajectòria cultural d’una entitat o persona, donat que no existia en el nostre àmbit territorial cap guardó de tarannà cultural.

En les paraules de benvinguda, Pasqual Molina, vicepresident de l’Àrea de Cultura, ho destacava: la creació del Premi a la Trajectòria Cultural anava a omplir un buit en l’espai de guardons i de premis que s’atorguen anualment en la nostra ciutat perquè a Gandia es premia els qui destaquen en les diverses activitats: la Gala de l’Esport, els Premis Empresarials de FAES, els premis multidisciplinaris del Grup Radio Gandia i el Concurs de la Fideuà, però que per a ell destacaven els Premis Literaris Ciutat de Gandia: el Premi de Poesia Ausiàs March (58 edicions), el Premi de Narrativa, Joanot Martorell (42 edicions), als quals s’afegeix, en quarta edició, el Premi Roís de Corella, el qual guardona la trajectòria literària de un escriptor o poeta, premis que es lliuraran el proper divendres dia 20 de novembre. Però, deia Molina que, fins ara, no hi havia cap que guardonara, específicament, la cultura amb caràcter general i, aleshores, Foment d’AIC de Gandia el va crear.

El saló principal de la Societat tenia ocupats tots els seients que permetia la pandèmia. En els llocs destacats, l’alcaldessa, Diana Morant, al capdavant de la representació municipal, amb el vicealcalde, Josep Alandete i els regidors, José Manuel Prieto, Liduvina Gil, Miguel Ángel Picornell, Ferran Martínez, Salvador Gregori, Víctor Soler, Carmen Román i Pascal Renolt; el president de Foment d’AIC, Joaquim Bernabeu, encapçalava la representació de l’entitat amb el vicepresident de l’Àrea Social, Paco Sellens; el secretari general, Ignacio Román i els membres de la directiva, Joaquim Barber, Enrique Cabanilles, M. Antonia Mantecón, Rafa Durá, Pilar Gutiérrez i Ignacio Bernabeu. Com a convidats especials, Francisco Martínez, vicepresident de la Federació de Falles-Junta Local Fallera de Gandia, acompanyat per la fallera major infantil, Alba Ramón Borja; el president de la Junta Major de Germandats de la Setmana Santa de Gandia, Emili Ripoll, acompanyat per la padrina de la Setmana Santa, Xaro Pérez Aparisi; la directora del Palau Ducal dels Borja, Balbina Sendra; el director del CEIC Alfons el Vell, Lluís Miret, i el gerent de l’empresa Bronces Jordá, Kiko Jordá. Es va comptar amb la presencia de les autoritats de la xarxa empresarial: Juan Pablo Tur, president de FAES (Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor) i Ramon Soler president del CES (Cercle d’Economia de la Safor). També el món acadèmic, amb Javier Pastor Carrillo, subdirector del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de Valencia. Així, també hi havia una representació oficial de l’arquitectura valenciana: Luis Sendra Mengual, degà del Col·legi d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana; Marina Sender Contel, presidenta del Col·legi d’Arquitectes de València, i Amelia Morant Morant, delegada de la Safor del Col·legi d’Arquitectes de València.

Paco Sellens va llegir l’acta de l’assemblea extraordinària de la Junta Directiva en la qual es va decidir el nom del guardonat i demanà la presència del president Bernabeu, perquè fera un semblança d’Alberto Peñín. Bernabeu digué l’orgull que sentia que el guardonat fora un soci antic de Foment d’AIC: «Un home de Foment», va dir, i que la Junta Directiva havia decidit, arran de la concessió del premi, nomenar-lo soci d’honor de l’entitat, Una entitat, afegia, que «ha sabut servir a Gandia contribuint al seu progrés i desenvolupament al llarg de la història, a pesar de les adversitats d’una guerra civil, d’una dictadura llarga i fosca i, recentment, també, d’una crisi social i econòmica i, actualment, enmig d’una pandèmia inimaginable fins fa poc de temps».

Seguidament Bernabeu demanà que Peñín pujara a l’escenari i li lliurà l’estatueta representativa del premi, un disseny original d’Arturo Fenollera, del departament artístic de Bronzes Jordá. Peñín, després dels aplaudiments i de les fotografies, es dirigí al públic assistent, donà les gràcies, i feu un discurs notable, en el qual, entre altres coses, va dir: «Em sent membre actiu de la nostra societat, em trobe amb força per ajudar, donar suport i espentar les iniciatives que contribuïsquen a millorar les nostres condicions socials i urbanes. Fa falta, i ho tinc clar, que continuaré treballant per un futur millor, més culte, creatiu, on la cultura siga vehicle d’innovació, bandera de solidaritat i curadora del medi ambient. [...] Demane als nostres dirigents, als nostres polítics, no baralles, sinó lideratge i propostes de futur, creatives, potser noves, però sempre amb la llum llarga i basades en la sostenibilitat. Em tindreu sempre a la vostra disposició. [...] Demane a Foment, quasi centenari, que torne al seu sentit ‘ateneístic’ propi de la seua denominació d’origen, el lloc del debat obert. [...] Sabeu que podeu comptar amb mi. Ni estic cansat ni puc estar-ho. Els meus pares no m’ensenyaren altra cosa».

Finalment, l’alcaldessa, Diana Morant, feu un discurs oficial de clausura de l’acte en el qual recordà que fa onze anys Alberto Peñín va rebre l’Escut d’Or de la Ciutat de Gandia atesa la seua brillant trajectòria professional i per portar a terme nombrosos projectes que li han donat prestigi a la ciutat: «Alberto Peñín defensa, sense fissures, que l’arquitectura és cultura i defensa una ciutat de convivència que enfoca la vida i la cultura en el carrer. [...] Coincidisc amb Alberto Peñín a no fer de les ciutats un espai per a veure, sinó per a viure. L’única forma sostenible de desenvolupament urbà són les ciutat compactes. Com diu Alberto s’ha de tornar dels afores cap el centre de les ciutats.[...] Per a Peñín ser arquitecte també és una forma de vida en l’àmbit cultural, una forma de participar en l’àmbit cultural: a València en la Reial Acadèmia de Belles Arts i ací, a Gandia, en el CEIC Alfons el Vell. [...] Alberto Peñin també ens ha obert els ulls als gandians amb les seues sàvies reflexions sobre l’evolució en les intervencions arquitectòniques a la nostra ciutat». I acabà dient: «Enhorabona, Alberto, en nom de la ciutat de Gandia, per este premi tan merescut, moltes gràcies pel teu enginy, per la teua capacitat, per l’entrega i per l’amor que sempre li has posat a tots els teus projectes».

Acte solemne, amb la cura de Laia Pla i Fina López en el protocol i de Javier Climent en l’assistència tècnica. Solemne!

pasqualmolina.wordpress.com

Compartir el artículo

stats