A principis dels anys 90 del passat segle, un grup de metges de l’Hospital Francesc de Borja, decidits a impulsar la recerca en l’àmbit de la salut, van crear l’Associació per a la Investigació Sanitària a la Safor (AISSA) que es constituïa formalment el 26 de juliol de 1993 i tot seguit s’inscrivia al registre d’associacions. Des de la perspectiva de soci fundador i la condició de jubilat, em venen al cap algunes consideracions.

La primera junta directiva, presidida pel Dr. Miguel Tomàs, va portar a terme una sèrie d’iniciatives de les que destaquen dues: la creació d’uns premis anuals i l’establiment d’una assessoria estadística. D’aquesta forma, es pretenia no sols estimular la realització de treballs sinó millorar la seua qualitat. AISSA ha organitzat també cursos, conferències, ajudes a congressos i beques per a la realització de projectes investigadors, però són els premis, que tots els anys acudeixen puntualment a la seua cita, l’aparador més emblemàtic. Al llarg de les convocatòries han anat participant la majoria dels serveis i unitats de l’Hospital de Gandia, així com Centres de Salut de la comarca, afegint-se a l’estament mèdic, el d’infermeria i altres grups sanitaris. Els premis són una activitat consolidada, com ho és la pròpia associació que recentment ha estat declarada d’Utilitat Pública, fita aconseguida pel treball insistent i ben fet de la junta presidida pel Dr. Vicent Carmona.

Fa uns dies, AISSA ha fet públiques les bases per als premis 2020. Enguany és, però, un any especial per la situació epidèmica que arrosseguem des de fa mesos, cosa que potser faça dubtar a algú de la conveniència en mantenir la convocatòria. Una mínima reflexió, però, ens farà eixir de dubtes. Si en circumstàncies normals la medicina requereix l’anàlisi i la recerca constants, en temps pandèmic encara més. No cal recórrer al gran esforç en el terreny de les vacunes per comprendre que és precisament la investigació el motor que pot traure’ns de la difícil situació actual. Cal pensar, també, que més enllà del covid-19, totes les altres patologies requereixen atenció sanitària i investigació quotidiana. És per això que l’actual president Dr. Manuel Solera i el seu equip directiu han pres una decisió valenta i oportuna en anunciar la convocatòria. Clar que els premis AISSA 2020 estaran adaptats a les circumstàncies actuals, utilitzant la via electrònica per a la presentació dels treballs i la web d’AISSA per exposar els premiats. Des d’ací em permet animar als autors i autores de treballs a participar en la XXIV convocatòria. Ara més que mai és necessari valorar i conèixer l’esforç investigador sanitari de la Safor. Cal anar pensant també en l’any 2021, amb l’esperança que les circumstàncies siguen molt millors i permeten les celebracions que mereixerien els 25 anys dels premis AISSA.