Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

A pesar de tot, un any de cultura

A pesar de tot, un any de cultura

Per als valldignencs, el Monestir de la Valldigna és quelcom més que un lloc, unes pedres, un paratge. Sentimentalment representa allò que ens uneix, allò perquè hem lluitat, allò perquè hem patit durant generacions. A la Mancomunitat de la Valldigna, formada per Barx, Benifairó i Simat, fer-nos càrrec de la programació cultural del recinte és acomplir en part l’aspiració històrica de gestionar des de la Mancomunitat l’antic cenobi. Clar està, que sense la complicitat i la confiança dipositada en la Mancomunitat pels responsables de la Conselleria de Cultura no hauria sigut possible.

En gener del 2020 ningú albirava la que ens anava a caure al damunt. Tampoc imaginaven, ni en els somnis més desmesurats, que a la Valldigna anàvem a tenir un Centre d’Internacional de Música Medieval (CIMM) que a hores d’ara compta amb alumnes del Japó, d’Austràlia, d’Israel, de Mèxic, de Bielorússia o Veneçuela, entre altres. L’alt nivell de l’oferta educativa, amb professorat de la talla de Maria Jonas, Susanne Ansorg, Pedro Estevan, Silke Gwendolyn Schulze, Cristina Alís Raurich, Jota Martínez o Manuel Vilas; i per haver fet de la necessitat virtut amb l’establiment de l’ensenyament telemàtic, són claus que ens expliquen l’èxit obtingut.

Que el nom de la nostra vall rodaria arreu del món com un dels centres de formació de música medieval més prestigiosos, que a les revistes especialitzades es feren reportatges i ressò de les activitats programades, i, que excepte dos concerts, del setembre a aquest desembre, tots els concerts programats tindrien les entrades exhaurides, ningú ho imaginava.

Pel monestir han passat músics de diversos estils i gèneres, actors i conferenciants que han reblit una programació diversa. Especial acollida tenen els concerts de música medieval que es programen el primer dissabte de cada mes, cicle, junt amb el CIMM, que coordina Mara Aranda.

Programar cultura ho considerem com un aspecte estratègic de la política de la Mancomunitat, molt lluny d’entendre-ho com activitats d’oci. Ens acollim a l’etimologia del terme, «cultus», que significava cultivar. Exactament com els llauradors de la Valldigna han creat aquesta horta ubèrrima, cal «cultivar-se» individualment i col·lectivament per crear una societat tan fructífera i esplendorosa com el paisatge agrícola valldignenc. Amb la mateixa estima que es treballa el camp cal treballar-nos a nosaltres mateix, perquè, com deia filòsof Max Scheler fa ja un segle, la cultura forma part del ser individual i col·lectiu. No és un element utilitari, sinó que configura la nostra forma de ser.

En el 2020, malgrat la pandèmia, no hem anul·lat activitats, les programades durant el confinament van ser ajornades a la tardor. El 2 de gener comencem la temporada 2021 amb l’actuació, ni més ni menys, que d’Ariana Savall i Petter Udland Johansen, vinguts des de Suïssa, expressament per actuar a la Valldigna.

Compartir el artículo

stats