El món de la cultura de Gandia, mitjançant l’Ajuntament, i el de la Safor a través del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell, recorden hui dimecres, 13 de gener de 2021, la figura de Josep Camarena amb motiu del centenari del seu naixement.

Així ho va anunciar ahir el regidor de Cultura, Nahuel González, i la directora del CEIC Alfons el Vell, Rosa Mascarell. González va recordar que Camarena, a més de ser un membre honorífic del CEIC Alfons el Vell, ha sigut un personatge molt important per a la dinamització i sensibilització de la història de la Safor amb una gran capacitat pedagògica a l’hora d’ensenyar-la, destacant que una de les beques d’investigació del CEIC porta el nom de l’historiador.

Mascarell, per la seua banda, va incidir en que Camarena va ser una de les primeres persones que va col·laborar amb el CEIC a Alfons el Vell i un dels primers historiadors que realment es van preocupar per la història de Gandia i de la comarca, «una estima pel territori que va transmetre al seu alumnat». La directora va subratllar la tasca del CEIC per recuperar i visibilitzar l’emprempta de Josep Camarena, així com per impulsar la investigació local i donar suport tant a l’àmbit científic com històric.

El CEIC Alfons el Vell contempla la possibilitat de realitzar una trobada cultural en la seua memòria quan la situació sanitària ho permeta.

Fill adoptiu de Gandia

Josep Camarena i Mahiques (Llocnou de Sant Jeroni 1921-Gandia 2004) fou Professor d’Història i Geografia a l’Institut Ausiàs March des de 1950 fins a la jubilació. Historiador de formació i professor de vocació, amb una pedagogia renovadora i arrelada al medi, va despertar la consciència i l’estima de ser valencians a molts dels seus milers d’alumnes de Gandia i de la Safor. A més de fill adoptiu de Gandia, és un referent cultural, educatiu i cívic del conjunt de la Safor. Camarena va mostrar una sèrie d’inquietuds i tasques investigadores al voltant de la història medieval valenciana i de múltiples aspectes de la coneixença comarcal. Li va tocar viure un període difícil entre la dictadura de Primo de Rivera i la transició democràtica, patint de ple la Guerra Civil i el periode llarg del franquisme.