L’abast del Covid-19 a Oliva és molt greu. Estem al màxim nivell de risc. És per això que el passat 5 de gener, la Conselleria de Sanitat va decretar el confinament perimetral del municipi i altres mesures com la suspensió de l’activitat de l’oci, bars i restauració, juntament a altres municipis valencians en situació semblant.

Esta decisió no ha estat capritxosa, sinó que s’ha pres en base a l’informe sobre la «situació actual de la pandèmia Covid-19 en determinats municipis de la Comunitat Valenciana», elaborat per la Subdirecció General d’Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental.

L’informe segueix la metodologia d’anàlisi acordada en el Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en octubre de 2020, que calcula un conjunt d’indicadors per a l’avaluació del risc i estableix si aquest és inexistent (nivell 0), baix (nivell 1), mitjà (nivell 2), alt (nivell 3) o molt alt (nivell 4). Els principals indicadors són els següents: Incidència acumulada dels darrers 14 dies; Incidència acumulada dels darrers 14 dies en persones majors de 65 anys; Increment diagnòstic percentual dels casos diagnosticats en els darrers 7 dies respecte a les 2 setmanes anteriors; Percentatge de Traçabilitat en els últims 14 dies que confirmen haver tingut contacte amb un cas;Percentatge de proves positives entre les proves realitzades a persones que es registren en el territori en qüestió en els darrers 7 dies; Estimació de la mitjana del nombre de casos secundaris que genera un cas infectat; Indicador de l’excés de casos en els darrers 7 dies

Segons allò indicat en el mateix informe, si un territori té, com a mínim, tres indicadors iguals o majors a un nivell (N1, N2, N3 o N4), se li asigna eixe nivell. En data 5 de gener, a Oliva se li va assignar el nivell 4, el de major risc. Amb un index d’incidència acumulada en 14 dies superior als 960 casos per cent mil habitants. Amb una tendència creixent dels nivells de transmissió molt significativa. Amb transmissió comunitària sostinguda sense control, i amb pressió creixent del sistema sanitari i de la capacitat assistencial.

En conseqüència, i tal com ve explicant la Consellera Barceló en les seues compareixences, com encara no s’ha arribat a la immmunitat de ramat, ni existeix un tractament específic per a l’enfermetat derivada del Covid-19, les úniques mesures efectives per fer front a la pandèmia són les no farmacològiques.

Faig una crida a totes les meues veïnes i veïns per conscienciar-los, encara més, de la gravetat de la situació al nostre municipi, i a bona part de municipis valencians. Estem en el pitjor moment des de l’inici de la pandèmia, hem de fer-li front amb més fermesa que mai. Només així podrem salvar vides i salvaguardar la nostra societat en el sentit més ampli de la paraula, amb les nostres relacions socials, la nostra cultura, la nostra economia i l’estat del benestar.

Fem el millor dels homenatges possibles a les sanitàries i sanitaris del Sistema Públic de Salut que estan donant-ho tot a primera línia, així com a la resta de persones dels serveis essencials als qui tant vàrem aplaudir des dels nostres balcons. Seguim estrictament les indicacions i la normativa establerta per les autoritats sanitàries. Fins i tot, anem més enllà cadascú de nosaltres i, si tenim la possibilitat, practiquem l’autoconfinament domiciliari. Fem-nos els millors dels homenatges com a societat, totes i tots plegats baix una causa comuna tan noble com la lluita contra el virus i per la vida. Deixem el millor llegat per a les generacions del futur.