Més de quatre anys d’accions i d’intens treballs acaben de desembocar en la sol·licitud formal per a la declaració de Bellreguard com a Municipi Amic de la Infància per part d’Unicef. L’Ajuntament culmina així, amb la presentació de la seua candidatura davant l’organització internacional, una tasca que va començar en la passada legislatura des de la convicció que cal involucrar a la infància i a l’adolescència en processos participatius de decisió en l’esfera pública, i baix l’impuls de l’aleshores regidor de Participació Ciutadana i hui alcalde, Àlex Ruiz.

L’Ajuntament de Bellreguard va aprovar, en un ple municipal del 22 de gener de 2020, encetar el tràmit per a presentar la candidatura. No obstant això, ho feia amb la feina ja avançada, atès que durant els anys anteriors s’havia estat treballant per anar complint amb els diferents requisits exigits per Unicef per a presentar candidatura, com ara ser prèviament municipi aliat de la Infància (Bellreguard ja ho és des del 3 d’abril del 2017); comptar amb un Consell Municipal de Xiquetes i Xiquets almenys dos anys (es va constituir el 19 de novembre del 2016); constituir una comissió interna de seguiment i control del pla (es va fer el 23 de juliol del 2019); o redactar un diagnòstic i un Pla d’Infància i Adolescència, feines que es van dur a terme des de l’any 2018.

Tot aquest treball té encara més valor si es té en compte que s’ha fet amb recursos propis (sota la coordinació de la tècnica de Joventut, Gemma Pellicer, i la dinamitzadora del Consell de Xiquetes i Xiquets, Alba Àngel) i amb dificultats sobrevingudes com l’actual crisi sanitària, que ha endarrerit els terminis. I tot això des d’un municipi d’un tamany sensiblement menor, per exemple, que els 14 pobles i ciutats valencians que ja disposen d’eixa declaració. El menor d’ells és la Pobla de Farnals, amb prop de 8.000 habitants.

Per a fer realitat la candidatura, s’ha seguit des de l’inici un procediment participatiu amb tots els agents que tenen a vore amb la infància i la joventut, com ara les associacions o els centres educatius, explica la tècnica Alba Àngel.

I s’ha comptat, sobretot, amb els xiquets, xiquetes i adolescents. Fins i tot amb els joves, ja que s’ha aprofitat que calia fer un diagnòstic i Pla d’Infància i Adolescència per a fer-ho extensiu també a la joventut.