Bellreguard posa en marxa una experiència pionera encaminada, principalment, a millorar la seguretat de l’alumnat del col·legi públic Gregori Mayans i Ciscar, però també a rebaixar els nivells de trànsit, especialment en l’entorn de l’escola, i, així, contribuir a la sostenibilitat. Es tracta d’una Xarxa de Camins Escolars Segurs que uneixen diferents punts de la població amb el col·legi.

Són un total de set els itineraris dissenyats que seran senyalitzats amb els següents punts d’eixida: plaça del Tirant, plaça d’Espanya, plaça 9 d’Octubre, plaça de Bazzano, el parc del carrer Ausiàs March, la Ronda dels Esports i la plaça del País Valencià.

El projecte pretén promocionar l’existència de diverses rutes escolars segures i crear en la comunitat educativa (pares, mares, professors i alumnes) actituds i motivacions positives cap a la mobilitat infantil sostenible que finalment es traduïsquen en un canvi efectiu d’hàbits de mobilitat, segons explica l’impulsor i autor del projecte, l’agent Manu Pérez, de la Policia Local de Bellreguard.

«És un projecte que encaixa a la perfecció dins de l’estratègia de l’Àrea Municipal de Gestió Sostenible, que té com a objectiu fer de Bellreguard un poble cada dia més amable i que vaja combatent la cultura del cotxe, apostant per una mobilitat de zero emissions i saludable», explica l’alcalde, Àlex Ruiz.

Els recorreguts més utilitzats

Aquests camins escolars segurs són vies de circulació preferent, triades entre els recorreguts més utilitzats pels alumnes.

«Amb això s’afavoreix que l’alumnat puga anar a escola a peu i que ho faça de manera segura», ressalta la regidora d’Educació, Marta Avargues. A més, segons indica la memòria del projecte, «en el transport escolar a peu, monitors i/o pares i mares voluntaris realitzen el recorregut com si foren un autobús errant, recollint als escolars de camí i acompanyant-los al centre, o bé serveixen d’ajuda a l’alumnat no acompanyat per a poder fer una ruta més segura».

Per al regidor d’Infància, Adolescència i Joventut, Juanjo Giner, aquesta és, «a més de segura i no contaminant, una iniciativa saludable per a la població més jove i també propicia l’autonomia personal dels més xicotets, mitigant les pors i resistències de les famílies al fet que realitzen el trajecte escolar no acompanyats».

Satisfacció

El projecte ha estat també ben rebut des de la mateixa comunitat educativa. La directora del CEIP Gregori Mayans i Ciscar, Esther García, destaca «el benefici de reduir el trànsit en tot l’entorn de l’escola i rebaixar també, per tant, les emissions contaminants dels vehicles». Des d’eixe punt de vista, «contribueix també al desenvolupament sostenible, que és una qüestió que a l’escola estem treballant des de fa anys.