Un dels objectius del Govern de Xeresa és apostar per les instal·lacions de sistemes d’autoconsum energètic, amb la finalitat de lliutar contra el canvi climàtic i fomentar l’ús d’energies renovables. Des del Govern local, que encapçala l’alcaldessa, Anabel Peiró, de Més-Compromís, s’estan duent a terme diverses accions.

En primer lloc, instal·lar panells solars fotovoltaics en edificis municipals, el CEIP Sant Antoni de Pàdua, la Casa de la Cultura, l’ajuntament, el centre de salut, l’escoleta El Solet, l’alberg Massís del Mondúver i el poliesportiu.

A més, s’han tramitat certificacions energètiques per a l’alberg municipal, l’ajuntament, la Casa de la Cultura i l’escoleta.

I una de les mesures estrela, de cara als veïns, és la modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IBI i de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a introduir bonificacions en les vivendes que instal·len sistemes d’autoconsum. Esta reforma va ser aprovada en el plenari del passat 6 d’octubre, amb sis vots favorables del grup Més-Compromís i quatre abstencions del Partit Popular.

Pel que fa a l’IBI consistirà en una rebaixa del 25 % durant tres exercicis a partir de l’any següent al de la instal·lació. I en l’ICIO es descomptarà un 25 % en el moment de la instal·lació del sistema.

A més, està prevista la implantació del programa 50/50 en el col·legi. Es tracta d’un projecte educatiu i mediambiental amb la finalitat d’ aconseguir, per part de tota la comunitat educativa, objectius com l’estalvi d’aigua i la reducció del consum de llum.

Totes estes accions estan previstes en el Pla d’Acció Pel Clima i l’Energia Sostenible (PACES), aprovat pel ple fa un any. Xeresa continuarà impulsant accions de lluita contra el canvi climàtic i mesures de desenvolupament sostenible beneficioses per al poble.

MÚSICA, FOC I DANSES

Pel que fa a la programació del 9 d’Octubre, l’Ajuntament organitza dissabte dos actes. D’una banda, un concert de la SIUMX a les 20 h al carrer Mondúver, i en acabar un castell pirotècnic disparat des del carrer La Martina. A més, l’Associació de Jubilats i Pensionistes organitza una jornada festiva, composada d’un esmorzar, un concurs de truc i bac, i un dinar amb paella. Diumenge la comissió de festers vendrà bunyols a partir de les 10 h davant de l’Ajuntament. A les 11 h començarà el Bateig de Cabuts, a càrrec del Grup de Danses Racó de la Ferradura, davant de l’Ajuntament. A les 12 h seguiran les danses al carrer Mondúver, sumant-se la Rondalla La Comarcal, i en acabar Europla dispararà una mascletà al carrer La Martina.